Adidas dini hassasiyetlere aykırı mı davrandı?

Adidas’ın Türkiye’de de satılan ‘Samba OG’ model ayakkabılarda, ürün bileşiminde domuz derisi kullanıldığı tespit edildi. Şirketin Türkiye’deki satış sayfasında yer verilen ürün açıklamasında ‘doğal deri’ ifadesine yer verildiği, ürün içeriğinde domuz derisinden bahsetmediği belirlendi.

“REKLAMLARDA AÇIKÇA BELİRTİLMELİ”

Kurul tarafından yapılan değerlendirmede, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği uyarınca reklamı yapılan bir malın içeriğinde, toplumun genel dinî hassasiyetlerine aykırı bir bileşenin doğrudan veya dolaylı olarak kullanılması halinde bu hususun reklamlarda açıkça belirtilmesi gerektiği de belirtildi.

DİYANET NE DİYOR?

Adidas’a kesilen ceza sonra akıllara ister istemez domuz eti yemek İslam’da haram peki domuz derisinden eşya kullanmak, giysi giymek de haram mı? sorusu geliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan “Domuz derisinden veya kılından ayakkabı veya giysi yapmak, fırça veya dikiş ipi imal etmek, bu tür ürünleri kullanmak ve alıp satmak caiz midir?” sorusunun yanıtı ise şöyle;

“Kur’an-ı Kerim’de haram kılınan hayvan kökenli gıdalar içerisinde açıkça ismi belirtilen tek hayvan domuzdur.” diyerek konuyu açıklayan Diyanet şu yanıtı veriyor:

“Günümüzde ise alternatif helal maddeler bulunduğu için domuz derisinden veya kılından; ayakkabı veya giysi yapmak, fırça veya dikiş ipi imal etmek ve bu tür ürünleri kullanmak, bunların alım satımını yapmak caiz değildir.”

Diyanet konuyu caiz değildir olarak ele alıyor.

ŞİRKET SAVUNMA VERMEDİ

Kurul şirketin ispat yükümlülüğünü yerine getirmediğini değerlendirdi. Firmanın Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un ilgili maddelerine aykırı tanıtımlarda bulunduğunu kararlaştıran Reklam Kurulu, firmaya 550 bin 59 lira idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verdi.

Related Posts

Yunanistan, İsrail Savunma şirketinden insansız denizaltılar alacak

İsrail merkezli IAI, mürettebatsız BlueWhale denizaltılarını Yunanistan’a satmak için anlaşma imzaladı. İstihbarat toplama ve mayın tespiti gibi yeteneklere sahip sistemin üretiminde Yunan HAI şirketi de yer alacak.

Bakan Fidan Suudi Arabistanlı mevkidaşıyla telefonda görüştü: Hindistan-Pakistan krizi için Türkiye devrede

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud ile Pakistan ve Hindistan arasında yaşanan gelişmeleri gündeme aldığı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Hafif ticari araçta zulalanmış 20 kaçak telefon yasaklandı

Batman’da, polis ekipleri tarafından durdurulan hafif ticari araçta yapılan aramada tornavida ile sökülen torpidonun altına zulalanmış 20 kaçak cep telefonları yakalandı.

DMM: Özgür Özel’e saldıran kişinin GBT’sinin silindiği iddiaları doğru değil

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Bazı basın yayın organlarında yer alan, ‘Özgür Özel’e saldıran ve daha önce kasten cinayetten hüküm giyen S.T.’nin GBT’si silinmiş’ şeklindeki iddialar doğru değildir” denildi.

Bakanlığın dili değişti

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’taki son şehitleri duyururken “bölücü terör örgütü” ifadesini kullanmadı. Açıklamalarda dilin yumuşaması dikkat çekti

Asya karıştı, Hindistan Pakistan’a saldırdı: BM ve ABD’den itidal çağrısı

Hindistan, Cemmu Keşmir bölgesindeki terör saldırısına karşılık olarak Sindoor Operasyonu’nu başlattığını duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump, Hindistan ve Pakistan arasında başlayan çatışma için “Ben sadece bunun çok çabuk sona ermesini umuyorum” dedi. BM Genel Sekreteri Guterres ise Hindistan’ın Pakistan’a yönelik saldırısından derin endişe duyduğunu belirterek, azami itidal çağrısında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir