Uykusuzlukla savaşmanın basit yolu: Bunu 6 dakika boyunca yapın…

Sussex Üniversitesi Araştırması: 6 Dakikada Stresi Azaltmanın Sırrı

Sussex Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, yatmadan önce sadece 6 dakika süren basit aktivitelerin stres seviyelerini %68 oranında azaltabileceği ortaya kondu.

Bu kısa süreli etkinlikler, sakinleşmeyi ve uykuya geçişi kolaylaştırırken, okumanın, müzik dinlemenin (stresi %61 azalttığı) veya yürüyüş yapmanın (stresi %42 azalttığı) gibi diğer yöntemlere kıyasla stresi daha hızlı ve etkili bir şekilde düşürdüğü belirlendi.

Bilim insanları, bir kitaba odaklanmanın beyni stresli ve müdahaleci düşüncelerden uzaklaştırarak kalp atış hızını ve kas gerginliğini azalttığını ve kişinin rahatlamasını sağladığını belirtiyor. Bilişsel nöropsikolog Dr. David Lewis, “Kitap okuma, hayal gücünüzü aktif bir şekilde çalıştırmanıza olanak tanır çünkü basılı sayfadaki kelimeler yaratıcılığınızı harekete geçirir ve sizi farklı bir bilinç durumuna geçmeye teşvik eder” diyor.

Seçtiğiniz kitabın türü önemli olmasa da, ilgi çekici bulmanız gerektiğini unutmayın. Her gün, tercihen geceleri yatmadan önce bir kitap alarak basılı kitap okumanın sakinleştirici etkilerinden faydalanabilirsiniz. Ekranlardan farklı olarak, basılı kitaplar beyin üzerinde uyarıcı etkiler yerine sakinleştirici bir etki yaratır.

E-Kitaplar Gözleri Yorabilir

Akıllı telefonlar veya tabletlerde okunan e-kitaplar, gözleri yorabilir ve uyarıcı bir etki yaratabilir. Mavi ışığın etkisi ve ekrana bakarken göz kırpma sıklığının azalmasıyla gözlerde kuruma oluşumunun neden olduğu belirtiliyor.

Kitap okumanın stresi azaltmanın yanı sıra beyin üzerinde pek çok olumlu etkisi bulunmaktadır. Sinir bağlantılarını uyararak düşünme yeteneğini geliştiren, hafızayı ve konsantrasyonu güçlendiren, hayal gücünü artıran ve yaratıcılığı destekleyen okuma, aynı zamanda zihinsel sağlığı iyileştiriyor. Yale Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, düzenli olarak kitap okuyan kişilerin, okumayanlara göre ortalama 2 yıl daha uzun yaşadığını ortaya koydu. Haftada sadece 3,5 saat kitap okumak, erken ölüm riskini %23 oranında azaltabiliyor.

Related Posts

Doz aşımı sessiz tehdit: Fazlası da eksiği kadar zararlı

Vitaminler ve mineraller sağlıklı yaşamın temel taşlarıdır. Ancak fazla alındığında faydadan çok zarar verir, hatta hayati risk oluşturabilir. A, D, E, K vitaminleri vücutta birikir, çinko ve magnezyum gibi minerallerin fazlası ise kalp karaciğer ve böbrek üzerinde toksik etki yapar.

İçme suyundaki mikroplastikleri anında temizliyor: Çinli bilim insanları basit yolu açıkladı

Son yıllarda yapılan araştırmalarda yiyecek ve içeceklerle birlikte vücudumuza endişe verici miktarda mikroplastiklerin girdiğini ortaya koydu. 2024 yılında Çinli bilim insanları, içme suyundaki bu mikroplastikleri uzaklaştırmanın şaşırtıcı derecede kolay bir yolunu keşfetti.

Uyku apnesinin evde teşhisini sağlayacak yapay zekâ destekli cihaz geliştirildi

Uyku apnesinin evde teşhisini sağlayacak yapay zekâ destekli cihaz geliştirildi

Yumurtalık rezervinde azalma 20’li yaşlara düştü! ‘Bu sinyallere dikkat’

Yumurtalık rezervi kadının doğurganlık kapasitesini belirleyen en önemli faktörlerden biri olarak kabul ediliyor. Yaşla birlikte azalması beklenen yumurtalık rezervinin, özellikle son yıllarda 20 yaşlardaki kadınlarda da gözlendiğine işaret eden Kadın Hastalıkları Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Zeki Salar, erken dönemde fark edilmeyen bu durumun hem doğurganlık kaybına hem de erken menopoza yol açabileceği uyarısında bulundu.

Çocuğunuz sürekli kapalı ortamda ve ekran başındaysa dikkat! Miyopi salgına dönüştü

Çocuğun tahtadaki yazıları veya uzaktaki nesneleri bulanık görmesi ve gözlerini kısarak bakması… Bu sorunlar, halk arasında “uzağı görememe” olarak bilinen miyopinin en yaygın gelişen ve ilk belirtileri olarak öne çıkıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Semra Akkaya Turhan, çocuklarda miyopi riskini azaltmak için ebeveynlerin almaları gereken 5 etkili kuralı anlattı.

AKP’den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak

AKP’den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak