Türkiye’nin 3’üncü yeni çeşidi! Tekstil ve biyo malzeme üretiminde kullanılabilecek

OMÜ’nün Ürettiği Yeni Kenevir Çeşidi ‘Gizlence’ Türk Tarımına Sunulacak

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırma Enstitüsü, Türkiye’nin üçüncü yerli kenevir çeşidinin hasadını gerçekleştirdi. Bu yeni çeşide “Gizlence” adı verilirken, tescil başvurusunun Ocak 2025’te Tarım ve Orman Bakanlığı’na yapılması bekleniyor. Enstitü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, “2027’de ‘Gizlence’yi Türk tarımına sunmayı hedefliyoruz. Bu yeni çeşidimiz, önceki yerli türler olan ‘Vezir’ ve ‘Narlı’ya göre daha yüksek lif kalitesine sahip. Aynı zamanda tekstil ve biyo malzeme üretiminde kullanılabilir özellikte.” şeklinde açıklamada bulundu.

OMÜ Kenevir Araştırma Enstitüsü, Türkiye’nin yeni kenevir çeşidinin hasadını yapmaktan mutluluk duyuyor. ‘Gizlence’ adını verecekleri yeni çeşit için tescil sürecinin yaklaşık 2 yıl sürebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Selim Aytaç, “Ocak ayında tescil için Tarım Bakanlığına başvuracağız. Tescil süreçleri 2 yıl alabilir. Umarım 2027 yılında bu çeşidimizi de Türk tarımına kazandırabiliriz.” dedi. Aytaç, çeşidin geliştirilme sürecine ve gelecekteki potansiyeline ilişkin detayları paylaştı. Kenevirin ilaç etkin maddesi üretimi için de önemli adımlar atan Enstitü, Samsun’un Havza ilçesinde büyük bir fabrika kuruyor. Bu girişimle kenevir üretim kapasitesinin artması hedefleniyor.

Prof. Aytaç, Türkiye’de kenevir ekim alanlarının 2024 yılı itibarıyla 13.750 dekar olduğunu belirtti. Aynı zamanda, ülkenin çeşitlendirilmiş kenevir türlerine olan ihtiyacını vurgulayarak, Enstitü’nün yeni ve verimli çeşitler geliştirdiğini söyledi. ‘Gizlence’ adı verilen çeşit, uzun soluklu ıslah çalışmaları sonucunda ortaya çıkmış ve diğer yerli ve yabancı türlerle karşılaştırılacak.

Related Posts

Avusturya’nın batısında küçük uçak düştü

Almanya’dan kalkan küçük uçak, Avusturya’nın Salzburg eyaletinde araziye çakıldı. Uçakta bulunan 4 kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı.

Patriotlar, Avenger ve M-LIDS sistemleri, nakliye uçakları, Arleigh Burke sınıfı muhripler… ABD’den Yunanistan’daki üs için yeni sınıfı

İran ile yaşanan kriz sonrası ABD, Yunanistan’ın Girit Adası’nda bulunan Souda üssünü adeta bir kaleye çevirmeye karar verdi. ABD üsse Patriot, Avenger ve M-LIDS gibi hava savunma sistemleri, nakliye uçakları ile Arleigh Burke sınıfı muhripler konuşlandırdı.

Yargıtay hapis cezası verdi! İnternetten ilan verirken bunu yapan yandı!

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, online ticaret sitesinde açtığı ilana başka birine ait telefon numarasını yazan sanığa, “verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme” suçundan verilen cezayı onadı.

Alarmlar çalınca nasıl kaçtıklarını bilemediler: Uçaktan aşağı atladılar

Palma Havalimanı’nda sahte yangın alarmı nedeniyle panik çıkan Ryanair uçağında, yolcular acil çıkışları kullanmadan kanattan atladı. Kargaşada 18 kişi yaralandı.

Operasyonda dikkat çeken isim: Hayrettin Mermer,.. Hem parti kurucusu hem futbol takımı sponsoru

İtirafçı olan suç örgütü lideri Aziz İhsan Aktaş’ın iddialarının ardından bu sabah düzenlenen şafak operasyonlarında dikkat çeken bir isim gözaltına alındı. Sivasspor’un isim sponsoru EMS Yapı’nın sahibi Hayrettin Mermer, gözaltına alınan isimler arasında yer aldı. Mermer aynı zamanda Yavuz Ağıralioğlu’nun kurduğu Anahtar Parti’nin kurucu üyeleri arasında bulunuyor.

Dev moda zincirine ceza yağdı

Fransa, çevrim içi alışveriş devi Shein’a, tüketiciyi sahte indirimlerle yanılttığı gerekçesiyle 40 milyon Euro para cezası verdi. Şirketin pazarlama taktikleri Avrupa’da da mercek altına alındı…