T24 yazarı Ayfer Feriha Nujen’in ilk romanı okurla buluştu: Bunun Adı Girdap
T24 Kültür Sanat
Yazar, sosyolog ve mühendis; T24 Haftalık yazarı Ayfer Feriha Nujen‘in ilk romanı “Bunun Adı Girdap” Everest Yayınları etiketi ile okura sunuldu. Nujen’in şairane dili ile yazıya dökdüğü otobiyografik romanı “Bunun Adı Girdap”, hayata dair de söyleyecek pek çok sözü olduğunu gösteriyor okura.
Anlatıcı şöyle diyor romanda:
“Hayat ne abartıldığı kadar zordu ne de basit. Bir girdaptı, bu hayat dediğimiz. İnsanı içi su ve cam parçalarıyla dolu bir şişe gibi çalkalayan. Canımızı sıkan bu alelade sıradanlıktı sadece. Bu dünya kötü bir kurguydu. Mutsuz biten bir roman… Ama zaman zaman durup geriye çağıran şeylere dalarak düşününce, insanın yaşam sahasında gerçekleşen hiçbir şey, kendi imzasını taşısa bile, istediği gibi olmuyordu. Mutlu bir yaşam mucize gibiydi. Koşarken dünyanın en güzel atını bile ayağı burkuldu diye vurup öldürüyorlardı çünkü. Güzelliğin zerre kusurdan daha geçerli bir yanı yoktu. İnsan, hayatıyla yan yana gelince sadece bir kusurdur. Öğrenmiştim bunu, hayatımla yüzleştiğim gün. Ne yaşarsa yaşasın, mutlu olmayı başaramıyordu kimse. Ben de öyle ve sonunda insan durup bir aynanın önünde yüzleşmeye başladığında kendisiyle, inanamıyordu nasıl bunca alt üst olduğuna.“
Arka kapaktan:
“70’lerde soğuk bir yetimhanenin izbe banyosunda küçük, kendine kapanmış çıplak bir beden buzdan çözülmüş bir suyun çığlığıyla karşılık verir hayata. Teninin altına yerleşen soğuğu hiçbir dokunuş ısıtmayacaktır artık.
Geçmişten çıkıp gelen hala, genelev emekçisi Leman ve aşığı İbrahim… Talih, Nazmi Hoca, Nilgün ve diğerleri. Kapı önünde kalmış bir protez bacak… Ölümler, intiharlar… Birbirine değdikçe bir diğerini alaşağı eden yaşamlar. Birbirinden kopmaya çalıştıkça hepsi bir girdabın içerisinde savrula savrula aynı karanlık noktaya doğru akıyorlar. Anlatıya eşlik eden hüzünlü, sarı Murat 131’in dikiz aynasında parçalanmış, kayıp bir ailenin trajedisi akıyor.
Bunun Adı Girdap sırtını şiire dayamış zengin ve akıcı diliyle tek solukta okunacak otobiyografik bir anlatı.
Ayfer Feriha Nujen’in şair dilinden damıttığı ilk roman.
Jaklin Çelik”
Ayfer Feriha Nujen kimdir? Ayfer Feriha Nujen; yazar, sosyolog ve mühendistir. İlk şiirleri on dört yaşından itibaren Taflan, Berfin Bahar, Varlık, Sincan İstasyonu, Üç Nokta, Kaçak Yayın, Deliler Teknesi, Az Edebiyat, Yokluk, Forum Edebiyat, Evvel Fanzin, Amargi gibi dergi ve edebiyat sitelerinde yayımlandı. Pek çok alanda ve türde çalışmalar yaptı. Halen T24’te haftalık yazılar yazmaktadır. Bedenim Mezarımdır Benim, Yüzü Avuçlarında Solgun Bir Gül, Aşkın 7. Harikası Tac Mahal, Ay İle Güneş Arasında, Duasız Ölüler, Şairin Kara Kutusu/ Nilgün Marmara, Kırağı/Seyhan Erözçelik Şiirine Bodoslama, Öteki Cins Şair, Ey Arş Sıkıştır! yayımlanmış bazı kitaplarıdır. Yazmayı ve çeviriler yapmayı sürdürmektedir. İstanbul’a bağlı bir kasabada yaşamını sürdürmektedir. |