Ruble son iki yılın zirvesine ulaştı

Ruble Değer Kazanmaya Devam Ediyor: Rusya Merkez Bankası Verileri

Rusya Merkez Bankası’nın verilerine göre, ruble şu anda dolar karşısında 79,4 seviyesinde işlem görüyor. Bu artışta önemli etkenlerden biri, petrol ihracatçılarının yurt dışından elde ettikleri gelirlerin bir kısmını rubleye dönüştürmek zorunda olmalarıdır. Devletin bu zorunluluğu, ruble talebini artırıyor. Ayrıca, Ukrayna işgali sonrası uygulanan sermaye kontrol önlemleri ve yabancı şirketlere getirilen kısıtlamalar da rublenin değer kazanmasına yardımcı oldu.

Sermaye kontrol önlemlerinin yanı sıra, Rusya Merkez Bankası’nın para politikasında da önemli değişiklikler yaşandı. Haziran 2025 toplantısında, banka politika faizini yaklaşık üç yıl aradan sonra ilk kez 100 baz puan indirerek yüzde 20 seviyesine düşürdü. Banka, bu adımı enflasyonda görülen yavaşlama ve ekonomik zayıflık sinyallerine dayandırdı.

Ukrayna ile olası barış görüşmeleri de rublenin değer kazanmasına katkıda bulunan unsurlardan biri oldu. Henüz somut bir anlaşma olmamakla birlikte, başlayan görüşmeler piyasada pozitif bir algı yaratıyor. Uzmanlar, rubledeki gelişmelerde bu faktörlerin önemli bir rol oynadığını belirtiyor.

Ancak, Rus ekonomisi zorlu bir dönemden geçiyor. Sert yaptırımlar ve küresel belirsizlikler ekonomiyi baskı altında tutmaya devam ediyor. Uzmanlar, rubledeki artışın temel olarak sermaye kontrollerine ve merkez bankasının müdahalelerine bağlı olduğunu, uzun vadede piyasa koşullarına bağlı dalgalanmaların devam edebileceğini ifade ediyor.

Related Posts

144 bin kişiye istihdam sağlayacak! Projenin detaylarını Bakan Uraloğlu paylaştı: 50 milyar dolarlık yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ulaştırma yatırımlarını, jeopolitik konumunu ve devam eden projelerini detaylı şekilde anlattı. Özellikle demiryolu, karayolu, havayolu ve denizcilikte önemli ilerlemeler sağlandığını belirten Bakan Uraloğlu, hız limitleri ve trafik güvenliğiyle ilgili yapılan düzenlemeler ile İran ve Irak’ta mahsur kalan uçakların durumuna değindi. Bakan Uraloğlu, Orta Koridor’un Türkiye içindeki 2.262 km’lik belli kısımlarının tamamlandığını belirterek, 50 milyar dolarlık yatırımla hayata geçecek hattın 114 milyar dolarlık üretim etkisi ve 144 bin kişilik istihdam yaratacağını, Türkiye’nin bu stratejik demiryolu ile Çin-Avrupa taşımacılığında kilit NATO ülkesi konumunda olduğunu vurguladı.

Merkez Bankası’ndan makroihtiyati çerçevede değişiklikler: KKM zorunlu karşılık oranı yükseltildi

Merkez Bankası’ndan makroihtiyati çerçevede değişiklikler: KKM zorunlu karşılık oranı yükseltildi

İki dev bankadan Merkez Bankası faiz tahmini!

Merkez Bankası’nın son faiz kararının ardından yabancı bankalar yeni öngörülerini paylaştı. JPMorgan ve Citi, önümüzdeki süreçte faiz politikasında değişim bekliyor. Ekonomistler temkinli ama yönlendirici açıklamalara dikkat çekiyor.

Raylı sistemlere 500 milyon liralık destek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, son 23 yılda demiryollarına yaklaşık 64 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını açıkladı. Raylı sistemler için gelecek ay açıklanacak 500 milyon liralık bir destek programını hayata geçireceklerini belirten Bakan Uraloğlu, “Hayata geçirdiğimiz projeler, uluslararası yük ve yolcu taşımacılığında Türkiye’yi vazgeçilmez bir aktör konumuna yükseltmiştir.

Merkez Bankası rezervleri 159,3 milyar dola oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 13 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 409 milyon dolar artışla 159 milyar 288 milyon dolara çıktı.

‘Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programından 6 bin 343 kişi yararlandı’

Bakan Işıkhan, “İşverenlerimizin 6 aylık bir kurs düzenlemesi halinde 132 bin 628 liralık zaruri gider tutarı İŞKUR tarafından karşılanmaktadır. 23 Eylül 2024’ten bugüne kadar programdan 6 bin 343 kursiyer faydalandırdık.” ifadesini kullandı.