Petrolde korkutan harita! İran, Hürmüz Boğazı’nı kapatırsa ne olur?

İran-İsrail Çatışması ve Petrol Fiyatları

İran-İsrail çatışması devam ederken, bölgedeki risklerin etkisiyle petrol fiyatları arttı. Türkiye’de petrol piyasası nasıl etkilenecek? Petrol fiyatları şu anda 70-75 dolar aralığında seyrediyor. Savaş devam ederse neler olabilir? İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatması durumunda petrol fiyatları nasıl etkilenecek?

Merak edilen bu konuda Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Altuğ Karataş, Türkiye’nin petrolünün yüzde 85’ini ithal ettiğini ve bu durumun enerji ithalat maliyetini artıracağını belirtiyor. Bu durum, Türkiye’nin ekonomi politikasını olumsuz etkileyebilir ve enflasyonu artırabilir.

‘Fiyatlar Ekonomi Politikasını Etkiler’

Türkiye’nin ekonomi politikasını 70-75 dolar aralığına göre şekillendirdiğini belirten Altuğ Karataş, bu fiyatın üzerindeki her artışın Türkiye’yi olumsuz etkileyeceğini vurguluyor.

‘Hürmüz Boğazı Dünya Piyasalarını Etkiler’

Hürmüz Boğazı’nın İran için önemini vurgulayan Karataş, İran’ın dünya petrol ihtiyacının küçük bir kısmını karşıladığını ve boğazın kapanması durumunda dünya piyasalarını derinden etkileyeceğini belirtiyor.

‘Yüksek Enflasyonla Boğuşan Ülkeler Zorluklar Yaşayabilir’

Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasının LNG ticaretini ve Uzakdoğu ülkelerini nasıl etkileyebileceğini açıklayan Karataş, bu durumun dünya ekonomilerini yavaşlatabileceğini ve yüksek enflasyonla mücadele eden ülkeler için zorluklar yaratabileceğini belirtiyor.

‘Dünya Enerji Piyasasını Sarsar’

İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatmasıyla dünya enerji piyasasının ciddi şekilde sarsılacağını ifade eden Karataş, bu durumun petrol ve LNG ticaretini etkileyerek küresel piyasaları etkileyeceğini belirtiyor.

‘İran Harekete Geçerse Ne Olur?’

Petrol fiyatları konusunda endişeleri dile getiren Karataş, İran ile İsrail arasındaki gerginlikle fiyatların yükselme ihtimaline dikkat çekiyor. Hürmüz Boğazı’nın kapatılması durumunda petrol fiyatlarının 90-92 dolar civarına çıkabileceğini ve hatta 150 dolar seviyelerine ulaşabileceğini belirtiyor.

Karataş, tarihten örnekler vererek, İran’ın bu adımı atabileceğini ve yüksek fiyatların dünya ekonomisini nasıl etkileyebileceğini açıklıyor.

Related Posts

Piyasalar haftayı artıda kapattı: Borsa, altın ve dolar yükselişte

Piyasalarda bu hafta ralli hakimdi. Borsa İstanbul’da hisse senetleri, gram altın ve döviz kurları haftayı yükselişle tamamladı. En çok kazandıran yatırım aracı ise borsa yatırım fonları oldu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Suriye’de Şara ile görüştü

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile Şam’da bir araya geldi. TOBB öncülüğündeki heyetin Suriye’ye gerçekleştirdiği ziyaret, Ankara-Şam hattında ekonomik ilişkileri ileri taşımayı …

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.

Bir sigara grubuna daha zam geldi

Bir sigara grubuna daha zam geldi

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde tarifeler değişti

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız tecil yapılabilecek tutar 50 bin liradan 250 bin liraya yükseltildi.

ABD petrol fiyatı tahminini yukarı yönlü revize etti

Böylece, bu yıl için fiyat tahmini, önceki rapora kıyasla yaklaşık 2,9 dolar artarak 68,89 dolar olarak güncellendi. EIA’nın “Temmuz 2025 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu”na göre, petrol fiyatlarına ilişkin yukarı yönlü revizyonun arkasında …