RÜMEYSA ÖZTÜRK
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren minimum fiyatın temmuzda artırılması gündemde. Hükümet bir taraftan emekli ve kamu çalışanları için temmuzda artırım hazırlığı yaparken, başka taraftan özel dal enflasyon karşısında fiyatları eriyen çalışanlar için güzelleştirme artırımı yapmaya başladı. Bünyesinde yaklaşık 4 bin kişinin çalıştığı Bera Holding, salgının tetiklemiş olduğu ve ardından Ukrayna-Rusya savaşı ile daha da barizleşen olumsuz global tesirler ışığında Türkiye’de enflasyonun arttığını ve buna bağlı olarak çalışanların fiyatlarında erime olduğunu açıkladı.
YÜZDE 20 ARTI 1000 TL
EN DÜŞÜK 6 BİN 111 TL OLACAK
Türkiye’nin önde gelen çelik profil üreticisi Kocaer Çelik de temmuz ayında çalışanlarına artırım yapacağını açıkladı. Şirkette yaklaşık bin kişinin çalıştığını belirten Kocaer Çelik Lideri Hakan Kocaer, “1 Temmuz prestijiyle yeni artırım siyasetimizi açıklayacağız. Şimdiden sayı vermek istemiyorum. Lakin artış yüzde 20’nin altında olmaz” diye konuştu. TAYAŞ Besin da çalışanlarına gönderdiği mailde, “Çalışanlarımızın üzerinde ekonomik yükü hafifletmek gayesiyle 5 bin 4 TL olan brüt taban fiyatı 6 bin 114 TL’ye çıkardık” denildi. 550 kişinin çalıştığı ve bünyesinde Montero, Verano ve Arven ilaç firmalarını bulunduran Toksöz Küme da çalışanlarının maaşlarına temmuz ayından itibaren 1.000 lira daha artış yapacağını duyurdu. Denizli’de faaliyet gösteren Sümerciler Elyaf ve Oğuz Döngel Dokumacılık Dış Ticaret A.Ş. sahibi Oğuz Döngel de dokuma fabrikalarında çalışan çalışanları için minimum fiyatı net 6 bin TL’ye yükselttiğini açıkladı.

Enflasyona karşı çalışanın alım gücü korunmalı
Bünyesinde 457 marka ve 400 binden fazla çalışan bulunan Birleşmiş Markalar Derneği’nin Lideri Sinan Öncel, özel dalın temmuz ayında artırım yapacağını düşündüğünü söyledi. Öncel, “Çalışanlara en az yüzde 20-30 ortasında bir artırım beklentim var. Minimum fiyata yapılacak artırım hepimizi etkileyecek. Kimse enflasyon artacak diye artırım yapmayalım diyemez. Çalışanın alım gücünü korumak için artırım yapılmalı” diye konuştu

.Yaklaşık 500 bin kişinin çalıştığı dokumacılık dalı ise hükümetin taban fiyata yapacağı artırımı bekliyor. İstanbul Dokumacılık ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Lideri Ahmet Öksüz “Asgari fiyatta devletin alacağı kararı bekliyoruz. Çalışanların fiyatlarında düzgünleştirme konusunda ortak bir karar alınırsa güzel olur” dedi.