Oxford Üniversitesi tarih yazdı: Işınlanmak imkansız değil!

Oxford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bilgisayar algoritmalarının temel bileşenleri olan mantıksal kapıları, aralarında yaklaşık 1,8 metre mesafe bulunan iki kuantum işlemcisi arasında başarıyla ışınlamayı başardı.

Bilim insanları, ışık parçacıklarını (veya fotonları) kullanarak iki ayrı cihaz arasında paylaşımlı bir kuantum bağlantısı oluşturabildi.

Bu, iki işlemcinin aynı algoritmayı paylaşarak hesaplama görevlerini tamamlamak için uzaktan çalışmasına olanak sağladı.

ÖLÇEKLENEBİLİRLİK SORUNU VE ÇÖZÜMÜ

Bu buluş, kullanılabilir kuantum bilgisayarlarının inşasını etkileyen “ölçeklenebilirlik sorununu” çözebilir.

Ancak şu anda milyonlarca kübiti işleyebilecek tek bir bilgisayarın devasa boyutlarda olması gerekiyor, bu da çoğu insanın bu sisteme sahip olmasını imkansız kılıyor.

Kübitler (veya kuantum bitleri), standart bir bilgisayarın geleneksel bitlerinin yerini alır.

Yeni buluş tüm bunları değiştiriyor ve bilim insanlarının tek bir devasa makine inşa etmek yerine, verileri daha küçük cihazlar arasında taşıyabilmesine olanak tanıyor.

OYUNUN KURALLARI DEĞİŞİYOR

Ekip, bilgisayar biliminde oyunun kurallarını değiştirecek bir yenilik olabilecek kadar güçlü herhangi bir kuantum cihazının milyonlarca kübiti işleyebilmesi gerektiğini açıkladı.

Geleneksel bitler verileri sıfırlar ve birler şeklinde depolayıp iletirken, kübitler aynı anda her iki durumda da var olmak için kuantum fiziğini kullanır.

Bu nedenle kuantum aygıtları bir gün bilgisayar endüstrisinde devrim yaratabilir; çünkü bir bilgisayarın işlem hızını önemli ölçüde artırabilirler.

IŞINLANMA İLK KEZ BAŞARILMADI

Bu, bilim insanlarının kuantum ışınlanmasını başarıyla gerçekleştirdiği ilk sefer değil.

Daha önce uluslararası ekipler, kübitleri hareket ettirmeden ışınlanma yoluyla verilerin bir yerden başka bir yere nasıl aktarılabileceğini göstermişti.

2023’ün sonlarında bilim insanları, görüntüyü fiziksel olarak göndermeden, ışığı kullanarak ışınlamayı bile başardılar.

Ancak Oxford ekibi, bunun kuantum kapılarının (algoritmaların temel seviye bileşenleri) uzun mesafelere ışınlanmasının ilk örneği olduğunu söylüyor.

Related Posts

Sonunda altın üretildi: Bir maddeyi çarpıştırıp tarihi değiştirdiler

Bilim dünyası, tarih boyunca simyacıların hayalini kurduğu bir dönüşüme tanıklık etti. Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) bünyesindeki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda (LHC) gerçekleştirilen deneyde altın oluşumu resmen doğrulandı.

Aydın’ın gururu Kaan Türkmen: Türkiye üçüncüsü oldu

Adana’da düzenlenen tekvando şampiyonasında Aydın’ı temsil eden Kaan Türkmen, Türkiye üçüncüsü oldu.

Katlanabilir ekranlı iPhone, hangi özellikleriyle diğerlerinden ayrılacak?

Apple’ın halihazırda katlanabilir ekranlı bir iPhone geliştirdiği biliniyor. Telefonla ilgili ayrıntılı bilgiler henüz yokken, bazı özellikleri ortaya çıktı.

Karting heyecanı İstanbul’da başlıyor

2025 MOTUL Türkiye Karting Şampiyonası’nın 2. ayağı, 10-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek. Organizasyon, 10 Mayıs Cumartesi günü antrenman seanslarıyla başlayacak. 11 Mayıs Pazar günü ise saat 10.00’da yarı final, saat 13.00’te ise final yarışları gerçekleştirilecek.

Gemini yapay zeka uygulaması sonunda tablete geldi

Google, sonunda beklenen uygulamayı iPad platformuna çıkardı. Üstelik bir telefon uygulamasının klonu değil, tamamen tablet için tasarlanmış ve optimize edilmiş.

Milyonlarca kişinin kullandığı uygulama kapanıyor! 2003 yılında hayatımıza girmişti

2003 senesinde kurulan, görüntülü konuşma ve yazılı sohbet dünyasında o dönem devrim yaratmış, özellikle 2010’ların başında aylık 300 milyon aktif kullanıcıya ulaşan uygulamanın devri resmen son buluyor. Zamanla yerini WhatsApp, Zoom ve Discord gibi …