Orhan Pamuk’un Münih sergisi rekor katılımla açıldı: Yazarken kafamı birçok şey meşgul ediyor, resim yaparken ise sadece kendimi ifade ediyorum
3 mins read

Orhan Pamuk’un Münih sergisi rekor katılımla açıldı: Yazarken kafamı birçok şey meşgul ediyor, resim yaparken ise sadece kendimi ifade ediyorum

T24 Kültür Sanat

Eserleri dünya dillerine çevrilen Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk’un “Şeylerin Tesellisi” isimli sergisinin açılışı Münih Lenbachhaus’ta rekor katılımla gerçekleşti.  Sanat severlerin yanı sıra edebiyat dünyasının da ilgisini çeken serginin açılışına bin 300 kişinin üzerinde katılım olduğu bildirildi. Sergi alanının girişinde kuyruk oluştu, bazı ziyaretçiler içeri giremedi.

Dresden SKD Müzesi ve Münih Lenbachhaus Müzesi koleksiyonlarında yer alan Klee, Kubin, Vermeer ve Watteau gibi önemli sanatçıların resimlerinden ilham alınarak üretilen 26 yeni enstelasyonun yanı sıra, Orhan Pamuk’un çizimler, defterler ve fotoğraflarından oluşan sergideki seçki 13 Ekim’e kadar görülebilecek. “Orhan Pamuk çok daha fazlasıdır” Açılışta yapılan konuşmalarda serginin eş küratörlüğünü üstlenen müze müdürü Matthias Mühling, Pamuk’un öncelikle “bir yazar ve Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan ilk Türk yazar” olarak bilinmesine rağmen, “O çok daha fazlasıdır” ifadesini kullandı. Mühling, Pamuk’un yazar, fotoğrafçı, illüstratör, küratör, müze kurucusu kimliklerini ön planda vurguladı.

TIKLAYIN (T24 Video) – Orhan Pamuk: Sırlarımı da göreceksiniz | Pamuk, ‘Uzak Dağlar ve Hatıralar’ı T24’e anlattı

Serginin Lenbachhaus Müzesi’ndeki tanıtım metninde Pamuk’un eserlerinin yazı ile ilişkisine dair, şu ifadelere yer verildi:

“İlk olarak Dresden’de açılan gezici serginin bu konağında Pamuk, Lenbachhaus Koleksiyonu’ndan Paul Klee ve Alfred Kubin gibi sanatçıların eserlerinden yola çıktı. Bu yeni eserlerinde hikayelerini her zamanki gibi nesneler üzerinden anlattı. Pamuk, eşyaların bize verebileceği teselli üzerine yoğunlaştı. Yıllardır kendisini meşgul eden kültürel değişim, oksidentalizm, oryantalizm, kurgu, hafıza ve müzelerin rolü gibi temaları yeniden ele aldı.”


Serginin eş eş küratörü Matthias Mühling, Orhan Pamuk sanatındaki çok boyutluluğa vurgu yaptı

Pamuk: İçimdeki ressamı öldürmeye çalıştım”

Açılışta konuşma yapan Orhan Pamuk da, kendisini şu sözlerle ifade etti: “Yıllardır defter ve kâğıtlara yapıp çekmecelerde sakladığım eserlerimi gün ışığına çıkarmam için beni cesaretlendiren Lenbachhaus Müzesi küratörlerine müteşekirim. 50 yıldır roman yazıyorum. Yazmaya başladığım ilk yıllarda, aslında ressam olmak isteyen biri olarak güçlü bir girişimle içimdeki ressamı öldürmeye çalıştım. Kararlı bir biçimde kendimi bir yazara dönüştürdüm. Bu yüzden resim yaptığımda mutlu oluyorum. Yazarken her zaman birçok şey düşünüyorum; araştırıyorum, ölçüp biçiyorum, formu düşünüyorum… Yazarken kafamı birçok şey meşgul ediyor. Resim yaparken ise sadece kendimi ifade ediyorum.

– Orhan Pamuk: Ama eskisi kadar korkmuyorum ve korkmakta haklı olduğumu düşünüyorum

Geçen yıl Dresden’de gerçekleşen serginin bir sonraki durağı Prag DOX ve Paris Picasso müzeleri olacak.


Sergideki eserlerden

TIKLAYIN – Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Orhan Pamuk’la Masumiyet Müzesi’nde

TIKLAYIN – Orhan Pamuk, ‘Babamın Bavulu’nu seslendirdi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir