Market fişlerine 10 saniyeden fazla dokunmayın uyarısı

Fişlerin Sağlık Üzerindeki Etkileri Uzmanlar Tarafından İnceleniyor

New York Üniversitesi Langone Sağlık Merkezi’nden Prof. Dr. Leonardo Trasande, birçok mağaza ve markette sıkça kullanılan termal kâğıt fişlerin aslında plastik bazlı ve kimyasal kaplamalar içerdiğini açıkladı. Trasande, parlak görünümleri altında cilt tarafından emilebilen toksinler barındıran bu fişlerin sağlık açısından ciddi riskler oluşturabileceğine dikkat çekti.

Kanser ve Kısırlık Riski
Termal fişler, özel ısıya duyarlı mürekkeplerle basılan bir tür kâğıttır. Ancak düşük maliyetleri nedeniyle sağlık için büyük bir tehdit oluşturabilirler. Özellikle bisfenol-A (BPA) ve yerine kullanılan bisfenol-S (BPS) gibi kimyasallar, endokrin sistemini etkileyerek kalp-damar hastalıkları, kısırlık ve bazı kanser türleri ile ilişkilendirilmektedir.

Avrupa Birliği, BPS’nin gıda ambalajlarında yasaklanmışken, ABD’nin Kaliforniya eyaleti bu kimyasalı üreme sağlığı için tehlikeli olarak değerlendirmektedir. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, 32 termal fiş incelenmiş ve yalnızca 10 saniyelik temasın yasal sağlık limitlerini aşan miktarda kimyasal geçişine izin verdiği tespit edilmiştir.

Plastik Kaplama Mikroplastiğe Dönüşebilir
T24’ün yaptığı habere göre, termal fişler sadece kimyasallarla riskli değildir. Üzerlerindeki plastik kaplama, zamanla parçalanarak mikro ve nano plastiklere dönüşebilir. Bu parçacıklar birçok dokuda bulunmuş ve uzmanlar, bunların kronik iltihap, kalp rahatsızlıkları, doğurganlık sorunları ve kansere yol açabileceği konusunda uyarıda bulunmuşlardır.

Uzmanlardan Dijital Fiş Önerisi
Prof. Dr. Trasande, dijital fiş uygulamalarının kullanımının bireysel düzeyde önemli bir adım olabileceğini belirtmektedir. E-fişlerin tercih edilmesi, kimyasallara maruz kalma riskini azaltabilir. Ancak gerçek çözüm, plastik üretiminin küresel ölçekte sınırlanması ile mümkün olacaktır. Uzmanlar, bu konuda kararlı adımların atılması gerektiğini vurgulamaktadır.

BM’nin Plastik Anlaşması Yolda
Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın verilerine göre, küresel plastik üretiminin mevcut hızla devam etmesi durumunda 2060 yılına kadar üç katına çıkması beklenmektedir. Bu gelecek öngörüsüne dikkate alınarak, Birleşmiş Milletler’in küresel plastik anlaşması için tekrar müzakere masasına oturması planlanmaktadır.

Related Posts

Finans sektöründe yapay zeka dönemi! Uzmanların öngörüsü korkuttu

Teknolojinin hayatımızdaki etkisi yapay zekayla birlikte daha da hissedilir bir hale geldi. Yapay zekanın hızlı işlevsel ve üretken olması bir çok sektörde kolaylık sağlarken iş dünyasında çalışanları da tedirgin etmeye başladı. Yapay zekanın …

iOS 26 ile gelecek yeni özellik her iPhone için sunulmayacak

iOS 26 ile geleceği duyurulan yeni pil modu yeni sürümü destekleyen her iPhone için sunulmayacak.

ABD Savunma Bakanlığı ile OpenAI arasındaki anlaşma

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), yapay zeka şirketi OpenAI ile ulusal güvenlik alanındaki kritik ihtiyaçlara yönelik yapay zeka prototipleri geliştirilmesini öngören 200 milyon dolarlık sözleşme imzaladı.

Google, Android’deki bir özelliği devre dışı bırakacak

Google, Android işletim sistemindeki Instant Apps (Anında Uygulamalar) özelliğini 2025 yılı sonlarına kadar tamamen devre dışı bırakmaya karar verdi. Şirket, bu adımın arkasında özelliğin uzun süredir düşük kullanım oranlarına sahip olmasını gösterdi.

Xbox Free Play Days kapsamında ücretsiz olan oyunlar

Xbox’ta hafta sonu boyunca ücretsiz olacak oyunlar belli oldu.

Nioh 3, yeni yolculuğuna hazır: İlk fragman yayınlandı

Koei Tecmo ve Team Ninja, 2026 baharında piyasaya sürülmesi planlanan Nioh 3’ü resmen duyurdu. İlk kez 2017’de karşımıza çıkan Nioh serisi, Soulslike türüne Japon samuray kültürünü başarıyla entegre ederek geniş bir oyuncu kitlesi kazandı. 2020’de …