Kuş gribi fiyatları uçurdu: 100 bin yumurta çalındı

ABD’nin Pensilvanya eyaletinde yer alan Pete & Gerry’s Organics adlı markette 1 Şubat’ta büyük bir hırsızlık olayı yaşandı. Polis yetkilileri, 100 bin yumurtanın bir kamyonetin arkasından çalındığını bildirdi. Çalınan yumurtaların piyasa değerinin 40 bin dolar olduğu belirtildi.

AA’nın BBC’den aktardığı habere göre; Son dönemde kuş gribi salgını nedeniyle yumurta fiyatlarında ciddi bir artış yaşanıyor. ABD Tarım Bakanlığı’na göre, yumurta fiyatları son bir yılda yüzde 65 oranında arttı. Bakanlık, 2025 yılında fiyatların yüzde 20 daha yükselmesini bekliyor.

Örneğin, ünlü ABD restoran zinciri Waffle House, yumurta fiyatlarındaki yükselişe bağlı olarak müşterilerine her yumurta başına 0,50 dolarlık ek ücret yansıtmaya başladı. Şirket, bu ek ücretin geçici olduğunu ve “yumurta fiyatlarındaki eşi benzeri görülmemiş artışa bağlı” olduğunu açıkladı.

ABD’de 2022’den bu yana devam eden kuş gribi salgını, son aylarda daha fazla yayılmaya başladı. Tarım Bakanlığı’nın verilerine göre, sadece Aralık ayında yumurta fiyatları yüzde 8’den fazla arttı.

2023 yılı Aralık ayında bir karton yumurtanın ortalama fiyatı 2,51 dolar iken, bir yıl sonra bu rakam 4,15 dolara yükseldi. Artan fiyatlar nedeniyle bazı marketlerde yumurta reyonlarının boş kaldığı bildiriliyor.

İNSANA BULAŞMA RİSKİ DÜŞÜK

Kuş gribi sadece kümes hayvanlarını değil, ABD genelinde sığırlar ve bazı memeli hayvanları da etkiliyor. Ancak uzmanlar, insanlara bulaşma ihtimalinin oldukça düşük olduğunu belirtiyor.

ABD’de giderek büyüyen yumurta krizi, hem ekonomik hem de gıda güvenliği açısından önemli bir sorun olarak öne çıkıyor. Fiyatların önümüzdeki dönemde nasıl şekilleneceği merakla bekleniyor.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Ünlü maden suları acilen marketlerden toplatılıyor

Bakteriyel kontaminasyon şüphesiyle Almanya’da piyasada bulunan ünlü maden suyu markalarının bazı partileri acil olarak geri çağrıldı. Tüketicilere “sakın içmeyin” uyarısı yapıldı.

İşgalci İsrail askerlerinin Batı Şeria’da yaraladığı 12 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria’da 6 Temmuz’da yaraladığı Filistinli çocuğun hayatını kaybettiği bildirildi.

Hande Fırat: Terörsüz Türkiye sürecinin en kritik 48 saati perşembe ve cuma yaşanacak

Gazeteci Hande Fırat Terörsüz Türkiye sürecinde kritik bir döneme girildiğini yazdı. Fırat, “En kritik 48 saati ise hafta sonuna doğru yani perşembe ve cuma günleri yaşanacak” dedi.

Sahilde maganda dehşeti: Sevgilisine laf attıkları turisti bıçakladılar

Fransa’nın Bordeaux kenti yakınlarındaki sahil kasabası Mimizan’da 5 Temmuz Cumartesi gecesi saat 01.00 sularında yaşanan bir olay tatil keyfini kana buladı. Ouest-France ve France Bleu gazetelerine göre, tatilde olan yirmili yaşlardaki Belçikalı bir …

Bolu’da orman yangını: Müdahale ediliyor

Bolu’nun Göynük ilçesinde çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları başlatıldı.

Tutuklanan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ifadesi ortaya çıktı

Tutuklanan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek’in savcılık ifadesi ortaya çıktı.