Küresel piyasalar tedirgin: Trump’ın 51. eyalet sözleri gündemi sarstı

1

“`html

Küresel Piyasalarda Çalkantılı Seyir: ABD Ekonomisine Dair Endişeler Artıyor

Küresel ekonomik arenada, ABD yönetiminin ekonomi ve ticaret stratejilerinin enflasyon üzerinde yaratabileceği baskılar ve süregelen belirsizlikler, piyasalarda dalgalanmalara neden olmaya devam ediyor.

Enflasyon ve durgunluk kaygılarının bir arada bulunduğu bu dönemde, ABD Başkanı Donald Trump’ın korumacı ticaret politikalarının ekonomik duruma olası etkileri yatırımcıların gündeminde ön planda duruyor.

KANADA: 51. EYALET OLACAK MI?

Trump, tidligere bir öncekinde ABD-Kanada hokey karşılaşması öncesi yaptığı açıklamada, “Belki çok yakında Kanada, değerli 51. eyaletimiz olacak,” diyerek takımına başarılar diledi.

Ayrıca Trump, federal kaynakların yasadışı göçü desteklemesine izin vermemek, bürokrasiyi azaltmak ve federal düzenlemeleri gevşetmek amacıyla 3 yeni kararname imzaladı.

Analistler, Trump yönetiminin dış politika ve tarife konularındaki gelişmelerin yatırımcıların odak noktasında kalmaya devam ettiğini aktardı.

ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick, tarifelerin durgunluğa yol açacağına inanmadığını belirtti. Ayrıca, bütçe açığını azaltmanın faiz oranlarına olumlu etkisi olacağını ve enerji projelerinin enflasyonu düşüreceğini ifade etti.

Lutnick, tarifelerin mevcut duruma etki etme olasılığı konusunda endişeleri olduğunu belirtirken, “Bu durumu görmüyorum,” dedi.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Trump yönetiminin destekleyeceği politikaların dezenflasyonist olacağını, enerji maliyetlerini azaltacaklarını ve vergi indirimlerini sürdüreceklerini vurguladı.

Bessent, tarifelerin geçici etkileri olacağını ve bunun Fed’in faiz indirimlerini uzun süre etkilemeyeceğini söyledi.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, enflasyonun 2022’deki zirve seviyesinden düşüşte önemli ilerlemeler kaydedildiğini ancak ekonomideki belirsizliklerin devam ettiğini kaydetti. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de bu yıl için iki çeyrek puanlık bir faiz indirimi beklediğini ancak bu konuda belirsizliklerin bulunduğunu ifade etti.

Jeopolitik alanda, Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili gelişmeler dikkatle izlenirken, Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz, Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin müzakerelerde daha aktif olmaması nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığını belirtti.

Bu gelişmeler ışığında, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi %4,50 seviyesinde kalırken; dolar endeksi %0,1 artış göstererek 106,4 değerine yükseldi.

Altın, güvenli liman talebinin etkisiyle 2,954.89 dolarla rekor kırmasının ardından 2,938 dolara geriledi ve şu an %0,3 değer kaybıyla 2,930 dolardan işlem görüyor.

Brent petrolün varil fiyatı ise 76,1 dolarla hafif bir düşüş yaşadı.

New York Borsası’ndan gelen veriler, S&P 500 endeksi %0,43, Nasdaq %0,47 ve Dow Jones %1,01 oranında düştüğünü gösterdi. ABD endeks vadeli kontratları yeni güne negatif bir başlangıç yaptı.

Avrupa’da ise dün Fransa haricinde negatif bir seyir gözlemlenirken, bugün bölgedeki yoğun veri takvimine odaklanıldı.

Bölge genelinde imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin açıklanması beklenirken, bu verilerin bölgedeki imalat aktivitesine dair kıymetli bilgiler sağlaması öngörülüyor.

Analistler, Trump’ın ekonomi politikalarının, imalat sektörü üzerinde önemli etkiler yaratabileceğini belirtiyor. ABD’nin tarifeleri Avrupa’nın gündeminde yer alıyor.

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christophe Lemoine, Trump’ın yeni gümrük vergileri getirme yönündeki açıklamalarının, ABD’nin Avrupa ile ticaret savaşına girmesi durumunda önemli kayıplar yaşayacağını vurguladı.

Bu esnada Almanya’daki erken genel seçimler de dikkatle takip ediliyor. 2021’de kurulan koalisyon hükümetinin çatışmalara düşmesinin ardından 3 yıl sonra düzensizlik yaşandı. Pazar günü yapılacak seçimde 5 aday başbakanlık için mücadele edecek.

Dün, DAX 40 endeksi Almanya’da %0,53, İngiltere’de FTSE 100 %0,57 ve İtalya’da FTSE MIB 30 %0,26 düşerken, Fransa’nın CAC 40 endeksi %0,15 yükseldi. Avrupa’nın endeks vadeli kontratları yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Asya borsalarında ise Güney Kore dışındaki ülkelerde alıcılı bir yön izlenilirken, Japonya’da enflasyon yükselişe geçti.

Japonya’da ocak ayı Tüketici Fiyat Endeksi yıllık %4 artış göstererek beklentilerle örtüştü. Bu durum, yatırımcıların dikkatini çekti ve parasal sıkılaşma sürecinin hızlanabileceği düşünülüyor.

Şubat ayı imalat PMI verileri zayıf kalmaya devam ediyor. Veriler sonrası dolar/yen paritesi %0,5’lik artışla 150,3 seviyesine yükseldi ve para piyasalarında BoJ’un haziran ayında faiz artışı yapabileceğine dair tahminler güçlendi.

Öte yandan, Çin Ticaret Bakanı Vang Vıntao, ABD’nin Çin’den ithal ürünlere koyduğu %10 ek gümrük vergisinin ikili ilişkilere zarar verdiğini belirterek, bu sorunun müzakere yoluyla çözülmesi gerektiğini belirtti.

Alibaba Group’un olumlu finansal sonuçlarının ardından Hong Kong borsasında teknoloji hisseleri dikkat çekici bir artış kaydetti.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 %0,1, Çin’de Şanghay bileşik endeksi %0,7 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi %2,9 yükselirken, Güney Kore’de Kospi %0,2 değer kaybetti.

Borsa İstanbul, dün alış ağırlıklı seyrin ardından BIST 100 endeksini %0,45 artışla 9,807.50 puandan kapattı.

TCMB’nin rezervleri 14 Şubat haftasında 5,66 milyar dolar artarak tarihinin en yüksek seviyesi olan 173,15 milyar dolara ulaştı, net rezervler swap hariç 71,50 milyar dolara yükseldi.

Dolar/TL, dün yatay seyirle 36,3010’dan kapandı ve gün içinde %0,3 yükselişle 36,4010 seviyesinden işlem görüyor.

Yatırımcılar, bugün yurt içinde finansal hizmetler güven endeksi ile yurt dışında dünya genelindeki imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI verileri ile ABD’de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ve ikinci el konut satışlarını takip edecek. BIST 100 için 9,900 ve 9,950 puanın direnç, 9,700 ve 9,600 seviyelerinin de destek olduğu belirtiliyor.

Bugün takip edilecek veriler ise şöyle:

  • 10.00 – Türkiye: Şubat ayı finansal hizmetler güven endeksi
  • 10.00 – İngiltere: Ocak ayı perakende satışlar
  • 11.30 – Almanya: Şubat ayı imalat sanayi/hizmet sektörü/bileşik PMI
  • 12.00 – Avro Bölgesi: Şubat ayı imalat sanayi/hizmet sektörü/bileşik PMI
  • 12.30 – İngiltere: Şubat ayı imalat sanayi/hizmet sektörü/bileşik PMI
  • 17.45 – ABD: Şubat ayı imalat sanayi/hizmet sektörü/bileşik PMI
  • 18.00 – ABD: Şubat ayı Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi
  • 18.00 – ABD: Ocak ayı ikinci el konut satışları

“`

Mehmet Şimşek