Kemer Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün faaliyetleri
Kemer Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, 2019-2023 yıllarında yaptığı faaliyetlerin sayısal verilerini açıkladı.
Daha yeşil bir Kemer için azimle çalışan Kemer Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, 2019-2023 yılları arasında, Arslanbucak Mahallesi’nde 6116 metrekarelik 3 park, Kuzdere Mahallesi’nde 7280 metrekarelik 3 park, Yeni Mahalle’de 2781 metrekarelik 3 park, Merkez Mahallesi’nde 425 metrekarelik 1 park, Göynük Mahallesi’nde 3850 metrekarelik 2 park, Çamyuva Mahallesi’nde 26364 metrekarelik 3 park olmak üzere toplam 46.816 metrekarelik alanda 15 park yaparak halkın kullanımına kazandırdı.
Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu’nun talimatlarıyla yıllar içerisinde bozulan veya tahrip olan parklarda da revize çalışmaları yürüten belediye ekipleri, 40.397 metrekarelik toplam 15 parkta revize çalışmalarını tamamladı.
Toplam 12.800 metrekarelik yeşil alanı revize eden belediye ekipleri, Göynük Mahallesi Zübeyde Hanım Caddesi’nde 2816 metrekarelik yeni refüj yaparken, 11.110 metrekarelik refüj revize çalışmaları yaptı.
Belediye ekipleri, yapılan park çalışmaları kapsamında 21 takım çocuk oyun grubu, 17 takım spor aletleri, 2600 metrekarelik kauçuk zemin yaptı.
BİTKİSEL FAALİYETLER
Kemer Belediyesi’nin kendi seralarında üretimini yaparak dışa bağımlılığı azaltan ve tasarruf eden Kemer Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelinde 650 bin 700 adet mevsimlik çiçek, 15 bin 500 adet çalı ve sarmaşık bitki, 12.000 adet yer örtücü üretti.
İlçe genelinde toplam 730.000 adet mevsimlik çiçek dikimi gerçekleştiren belediye ekipleri, 19 bin 300 adet çalı ve şarmaşık bitki, 67 bin 500 adet yer örtücü ve 868 adet fidan dikimi gerçekleştirdi.
BAKIM VE ONARIM FAALİYETLERİ
Tüm yeşil alan, refüj ve parkların çim biçimi ve tırpanla temizliği, dökülen yaprakların temizliğini periyodik olarak yapan belediye ekipleri, yeşil alan, refüj, park ve kaldırımdaki ağaçların türlerine göre uygun mevsimde bakım ve gençleştirme budamaları, güvenlik kameralarına engel olan bitki budamaları uygun alet ekipman ile gerekli durumlarda yüksek araç ile yaptı. Belediye ekipleri ayrıca tüm bitkilere form budaması, çit budaması, su sürgünleri ve kuru dal budamasını da düzenli olarak yaptı.
Şiddetli rüzgarda devrilen ağaçların bakımını da yapan belediye ekipleri, yana doğru yatan ağaçlara ahşap destek yaptı.
Belediye ekipleri, kötü hava şartları sebebiyle kırılan dallar ve kuruyan ağaçlardan çıkan odunları, sosyal yardım çerçevesinde Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bildirimde bulunarak ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.
Belediye ekiplerinin yaptığı diğer faaliyetler ise şöyle:
Yeşil alanlarda çıkan, bitkinin büyüme ve gelişmesini engelleyen her türlü yabancı ot kökleri ile söküldü. Kaldırım, bordür, yol kenarları ve uygulama yapılmamış boş arazilerde yer alan yabancı ot ve kuru çalılar gerekli malzeme, makine, zirai ilaç kullanılarak temizlendi. Kemer’deki derelerin içinde yer alan yabancı ot ve kuru çalılar, gerekli malzeme, makine ve zirai ilaç kullanılarak temizlendi. Çiçek parterlerindeki mevsimlik çiçeklerin (lahana, portakal nergisi, aslanağzı, kadife, rozet, zinya) yaz ve kış dönemlerine uygun olarak değiştirilmesi, eksiklerin tamamlanmasına yönelik dikim, çapalama işleri yapıldı. Çim ihtiyacı olan veya çimi kurumuş alanlara çim tohumu ekimi yapıldı.
Çocuk Oyun Grupları
Parkların zeminlerinde sertleşen kumlar kabartıldı, eksilen yerlere kum takviyesi yapıldı. Deforme olmuş kauçuk zeminler temizlenerek, yenileri döşendi. Mahalle toplantılarına katılım sağlanarak, ilçe halkının talep öneri ve eleştirileri not alındı ve müdürlüğümüz tarafından değerlendirilerek sonuca bağlandı. Kemer Belediyesi sınırlarındaki tüm okul ve kamu kurumlarının yeşil alan bakım onarım işleri ile sıhhi tesisat işleri program doğrultusunda yapıldı.
Park alanlarında bozulmuş parke taşı ve bordürlerin yeniden döşemesi ve tamirleri yapıldı.
Kemer sınırlarında yer alan, belediyeye ait havuzların rutin temizlik kontrol ve bakımları yapıldı. Süs havuzlarının yosunlaşması, sivrisinek, görüntü kirliliği oluşmaması için kimyasal maddeler havuzlara uygulandı. Havuz süpürgesi ile de günlük olarak havuzlarda temizlik yapıldı.
SULAMA VE ELEKTRİK TESİSAT İŞLERİ
Kemer’de yeni yapılmış ya da ömrünü tamamlamış yeşil alanlarda sulama sistemi projesi çizilerek uygulandı. Yeşil Alan sulama sisteminde oluşan arızalar giderildi. Tüm parklarda ve yeşil alanlardaki sulama sitemlerine zamanında müdahale ile tamir ve bakımları yapılarak su kaçakları en aza indirildi.
Arazöz ile semt pazarı, yol, beton vb. alanların yıkanması ve ihtiyaç halinde yeşil alanlarda yeşil alan sulaması yapıldı. Yeşil alanlarda ve parklardaki aydınlatma sistemleri (yanmayan lambaların, elektrik direklerinin değişimi, sondaj motoru arızaları), elektrikli ve pilli sulama sistemlerinin zaman ayarı yapılıp sistemler aktif hale getirilip kontrolleri düzenli olarak yapıldı. İlçemiz sınırları içerisinde biri Kuzdere Mahallesinde, iki tanesi ise Çamyuva Mahallesinde olmak üzere toplam 3 adet sondaj kuyusu açıldı.
İlçe sınırları içerisinde çıkan yangınların söndürülmesinde itfaiye ekiplerine arazözlerle yardım edildi.
ÜRETİM FAALİYETLERİ
Arslanbucak Mahallesi Hizmet Alanı’nda bulunan üretim serasında Ocak, Şubat ve Mart aylarında budanan yaprak güzeli, telgraf, gül bitkilerinden çelik alınarak tavalarda üretimi yapıldı. Yeterli gelişim sağlandığında şaşırtılarak saksılara alındı.
Belediye merkez binasında başkanlık ve diğer ofislerde bulunan iç mekan bitkilerinin bakımları düzenli olarak haftalık yapıldı. Üretim serasında mevsimine göre mevsimlik çiçek tohumu atma ve yetişen fidelerin viyollere şaşırtma işlemleri yapıldı. Gelecek sezon için üretime uygun olan tohum türleri toplanarak tekrar üretimde kullanılmak üzere saklandı.
Üretim serasında sebze tohum atımı yapıldı. Viyollere şaşırtılan fideler muhtarlıklar aracılığı ile halka dağıtıldı. Arslanbucak Hizmet Binası üretim serasında yabancı ot temizliği, araziden sökülen bitkilerin bakımları, mevcut mevsimliklerin ve bitkilerin sulama ve bakım işlemlerine rutin olarak devam edildi.
İLAÇLAMA VE GÜBRELEME FAALİYETLERİ
Bitkilerde oluşan hastalık, zararlı (Unlu bit, kurt, külleme, beyazsinek) ve yabancı otlara karşı koruma amaçlı olarak iklim koşulları da dikkate alınarak ilaçlama yapıldı. Yeşil alan ve parklardaki bitkiler (çim, çalı, ağaç) mevsimine ve bitki durumuna göre uygun gübrelerle gübrelendi.
PANDEMİ DÖNEMİNDE KOVİD İLE MÜCADELE
Korona virüs önlemleri için Başkanlık Makamının talimatı doğrultusunda 2020 Mart ayı itibari ile parklar, çocuk oyun alanları, duraklar, semt pazar yeri, tüm anayol cadde kaldırımları üst geçit hizmet alanı, hafriyat kamyonları, çöp kamyonları ve kaymakamlık araçları camiler, mezarlık, muhtarlık binaları, Kemer İlçe Otogarı, otobüsler, taksi durakları, Halk Eğitim Merkezi, kütüphane, adliye lojmanı, kapalı spor salonu başta olmak üzere belediye bünyesinde ilaçlama ve dezenfekte işlemi dönüşümlü olarak yapılmaya başlandı. Bankalar, 1. Noter, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Kuzdere Sanayisi talep doğrultusunda dezenfekte edildi. Okullar, resmi kurum binaları dezenfekte edildi.
19 Mart 2020 tarihinde yayınlanan 2020/1 nolu İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Kararının 4. maddesine göre kamu kurum ve kuruluşlarının dezenfeksiyon çalışmaları Büyükşehir Belediyesi’ne verilmiş, bu tarihten itibaren kamuya ait alanların dezenfeksiyonu Büyükşehir Belediyesi’nin Kemer Hizmet Biriminde oluşturulan ekipler tarafından yapılmaya başlanmıştır.
Yukarıda belirtilen tarihten itibaren ise dezenfekte ekibi tarafından, kamu binası olarak Kaymakamlık, Kemer İl Göç İdaresi ve Belediye binası, halka açık alanlardan, meydanlar, camiler, ana ve ara yollar, duraklar, taksi durakları, kent mobilyaları, oyun grupları ve park alanlarını, her semt pazarı kurulumundan önce ve sonrası pazar yerleri program doğrultusunda dezenfekte edildi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı