Kefir, keten tohumu, ananasta ölçü şart! Fazlası değil, doğrusu yağ yakıcı

Yaz Aylarında Sağlıklı Kilo Verme İçin Uzman Diyetisyen Tavsiyeleri

Yaz aylarına girerken birçok kişi fazla kilolarından kurtulmanın yollarını araştırıyor. Ancak sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi amaçlayanlar için tartıdaki rakamın tek ölçüt olmadığını bilmek önemli. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, “Beslenme parmak izi kadar kişiye özeldir” diyerek, popüler diyetlerin uzun vadede motivasyonu düşürebileceğini ve vücut sağlığını riske atabileceğini belirtiyor. Sağlıklı bir beslenme planı nasıl olmalı? Hangi besinler yağ yakımını destekler? Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, bireysel farklılıkların göz önünde bulundurulmasının kilo verme sürecinde sürdürülebilir başarı için gereklilik olduğunu vurguluyor.

Doğru Yağ Oranı Hedeflenmeli

Yaz aylarına girerken hızlı kilo verme çabalarına kapılan birçok kişi, doğru yaklaşımı kaçırabiliyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, “Kilo verme sürecinde genellikle sadece tartıdaki rakama odaklanılıyor. Ancak asıl hedefimiz yağ kaybı olmalı. Çünkü sürdürülebilir bir vücut sağlığı, doğru yağ oranına sahip olmakla mümkün.”

Porsiyon kontrolü ve su tüketimi önemli

Kilo kontrolünün ilk adımı doğru porsiyonlama. Dursun, yemeklerden önce içilen suyun bile etkili bir yardımcı olabileceğini belirtiyor: “Yemek öncesi su tüketimi hem tokluk hissi verir hem de vücudu yağ yakımına hazırlar. Ayrıca düzenli öğün saatleri ve porsiyon kontrolü, metabolizmanın ritmini düzenler.”

‘Kefir, keten tohumu, ananas dengeli olarak tüketilmeli’

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, kilo vermeyi destekleyen besinlerin farklı dozajlar gerektirebileceğini belirtiyor: “Kefir çok değerli bir fonksiyonel gıdadır. Ancak yaş ve sağlık durumuna göre günlük tüketim miktarı değişmelidir. Aynı şekilde keten tohumu ve ananas gibi yağ yakımını destekleyen besinler de kontrolsüz tüketildiğinde zararlı olabilir.”

Hazırlama ve pişirme tekniklerine dikkat

Yapılan yaygın bir hata ise pişirme yöntemlerinin ihmal edilmesidir. Dursun, özellikle yağ kullanımı konusunda şunları söylüyor: “Sadece tereyağı değil, margarin gibi yağlar da dikkatli tüketilmelidir çünkü her yağ türü, yaklaşık 45 kalori içerir. Yağın türü ve miktarı önemlidir.”

Akdeniz diyeti kişiselleştirilmeli mi?

Akdeniz tipi beslenmenin genellikle önerildiği bilinen bir model olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Dursun, bu yaklaşımın bile bireysel ihtiyaçlara göre şekillenmesi gerektiğini belirtiyor: “Akdeniz diyeti dengeli ve sağlıklı bir modeldir. Ancak özel sağlık sorunları veya gıda intoleransı olan bireylerde bu modelin içeriği kişiselleştirilmelidir.

Yaza Hazırlık İçin Örnek Beslenme Planı

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun’dan 2-3 gün uygulanabilecek örnek bir “yaza hazırlık” beslenme planı:

Sabah:

– Chia tohumlu puding (önceden hazırlanmış)

Öğle:

– 2 halka taze ananas

– 2 yemek kaşığı yoğurt

– 1 tatlı kaşığı keten tohumu

Ara Öğün (15:30)

– 100 ml kefir

– 2 tam ceviz

Akşam:

– Izgara tavuk göğsü (el büyüklüğünde)

– Haşlanmış mevsim sebzeleri veya zeytinyağlı enginar

Gece:

 – Beyaz çay + maden suyu karışımı

Bu beslenme planının yalnızca sağlıklı ve yetişkin bireyler için kısa süreli (2-3 gün) bir detoks amacıyla uygulanması tavsiye ediliyor.

Related Posts

Çocuğunuz sürekli kapalı ortamda ve ekran başındaysa dikkat! Miyopi salgına dönüştü

Çocuğun tahtadaki yazıları veya uzaktaki nesneleri bulanık görmesi ve gözlerini kısarak bakması… Bu sorunlar, halk arasında “uzağı görememe” olarak bilinen miyopinin en yaygın gelişen ve ilk belirtileri olarak öne çıkıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Semra Akkaya Turhan, çocuklarda miyopi riskini azaltmak için ebeveynlerin almaları gereken 5 etkili kuralı anlattı.

AKP’den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak

AKP’den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak

Baş dönmesi artık kâbusunuz olmasın: İşte uzmanların önerdiği teknik

Odyoloji Uzmanı Dr. Nedim Uğur Kaya, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) tedavisinde egzersiz temelli manevraların çoğu zaman cerrahiye gerek kalmadan etkili sonuçlar sağladığını belirtti. Vertigo belirtileri yaşıyorsanız erken tanı ile yaşam kalitenizi koruyabilirsiniz.

Erken tanı ile skolyoz cerrahisiz atlatılabilir

Samsun’da görev yapan Omurga Cerrahisi Doç. Dr. Ömer Bozduman, Haziran ayının ‘Skolyoz Farkındalık Ayı’ olduğunu hatırlatarak, aileleri çocuklarında omurga eğriliği belirtilerine karşı dikkatli olmaya davet etti. Bozduman, erken teşhisin skolyoz tedavisinde cerrahi müdahale gereksinimini büyük oranda ortadan kaldırdığını vurguladı.

Skolyoz Tedavisi Nasıl Olmalı?

Skolyoz tedavisi nasıl olmalı? Skolyoz, omurgaya önden ya da arkadan bakıldığında sağa veya sola doğru eğrilik görülmesi ile anlaşılıyor. 

Bursa’da ağlayan çiçek zehirledi! Böyle uyardı: ‘Evinizde bu çiçek varsa derhal çöpe atın’

Göz alıcı yapraklarıyla salonların baş köşesini süsleyen o çiçek, bu kez güzelliğiyle değil zehriyle gündeme geldi. Halk arasında ‘ağlayan çiçek’ olarak bilinen difenbahya, Bursa’da yaşayan Meryem Can’ı kelimenin tam anlamıyla susturdu. ‘Evinizde varsa derhal atın’ dediği difenbahya, ölümcül denebilecek kadar zehirli olabilir miydi? Konuyu tüm detaylarıyla işin uzmanı anlattı.