İnşaat sektöründe yeni dönem : Yargıtay kat karşılığı sözleşmelerde güvence getirdi!

Yargıtay Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmelerinde Yeni Dönem Başlattı

DEÜ Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Ayan, 16 Mayıs’ta Yargıtay’ın kat karşılığı inşaat sözleşmelerine yönelik önemli bir karar aldığını ifade etti. Prof. Dr. Serkan Ayan, daha önce uygulanan pratikte arsa sahibinin sözleşmeyi sonlandırması durumunda yüklenicinin üçüncü kişilere sattığı dairelerin tapularının iptal edildiğini, ancak yeni kararın bu durumu değiştirdiğini belirtti.

Prof. Dr. Serkan Ayan, Yargıtay’ın verdiği bu karara göre, inşaatı tamamlayamayan yükleniciye arsa sahibi fesih hakkını kullandığında, yüklenicinin üçüncü kişilere devrettiği bağımsız bölümlerin tapuları artık alıcılarda kalacak. Arsa sahibi bu tapuları geri alamayacak. Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin Türkiye’de yaygın bir şekilde kullanıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Ayan, şunları söyledi: “Bu tür sözleşmelerde arsa sahibi, müteahhitle anlaşarak inşaat yapılmasını ve karşılığında daire tapularının devredilmesini sağlar. Müteahhite belirli bir süre tanınır ve inşaat ilerledikçe tapular kademe kademe devredilir. Müteahhit, bu tapuları üçüncü kişilere satarak finansman sağlar. Ancak inşaat tamamlanamadığında arsa sahibi sözleşmeyi feshederse, önceden tapular iptal edilirdi. Fakat Yargıtay, iyi niyetli alıcılar için tapuların korunmasına karar verdi.”

‘Bağımsız Bölümü Olan Yapılarda Sigorta Zorunlu’

Yargıtay’ın kararının özellikle maketten satış yapan tüketiciler için önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Serkan Ayan, tapuların korunmasının inşaat süreçleri açısından olumlu sonuçlar doğurabileceğine işaret etti. Prof. Dr. Ayan, “Alıcılar tapularını koruyabilecekler. Ortak bir finansman modeliyle inşaatı tamamlayabilirler. Ayrıca, Tüketici Kanunu’na göre 30’un üzerinde bağımsız bölümü olan yapılarda sigorta zorunludur. Böyle bir sigorta yapılmışsa, inşaat yarım kalsa bile sigorta şirketi devreye girerek tamamlanmasını sağlayabilir. Önemli olan tapuların korunmasıdır” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ayan, Yargıtay’ın bu kararının devam eden davalara da etki edeceğini ve içtihadı birleştirme kararının Resmi Gazete’de yayımlanacağını belirterek, “Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri noterde kolayca yapılıyordu. Ancak artık iyi niyetli alıcılardan tapular geri alınamayacak. Bu durumda arsa sahipleri ya teminat isteyecek ya da ‘Önce inşaatı bitir, sonra tapuyu al’ diyecekler. Ekonomik olarak güçlü müteahhitler bu sürece girebilecek” şeklinde konuştu.

Related Posts

144 bin kişiye istihdam sağlayacak! Projenin detaylarını Bakan Uraloğlu paylaştı: 50 milyar dolarlık yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ulaştırma yatırımlarını, jeopolitik konumunu ve devam eden projelerini detaylı şekilde anlattı. Özellikle demiryolu, karayolu, havayolu ve denizcilikte önemli ilerlemeler sağlandığını belirten Bakan Uraloğlu, hız limitleri ve trafik güvenliğiyle ilgili yapılan düzenlemeler ile İran ve Irak’ta mahsur kalan uçakların durumuna değindi. Bakan Uraloğlu, Orta Koridor’un Türkiye içindeki 2.262 km’lik belli kısımlarının tamamlandığını belirterek, 50 milyar dolarlık yatırımla hayata geçecek hattın 114 milyar dolarlık üretim etkisi ve 144 bin kişilik istihdam yaratacağını, Türkiye’nin bu stratejik demiryolu ile Çin-Avrupa taşımacılığında kilit NATO ülkesi konumunda olduğunu vurguladı.

Merkez Bankası’ndan makroihtiyati çerçevede değişiklikler: KKM zorunlu karşılık oranı yükseltildi

Merkez Bankası’ndan makroihtiyati çerçevede değişiklikler: KKM zorunlu karşılık oranı yükseltildi

İki dev bankadan Merkez Bankası faiz tahmini!

Merkez Bankası’nın son faiz kararının ardından yabancı bankalar yeni öngörülerini paylaştı. JPMorgan ve Citi, önümüzdeki süreçte faiz politikasında değişim bekliyor. Ekonomistler temkinli ama yönlendirici açıklamalara dikkat çekiyor.

Raylı sistemlere 500 milyon liralık destek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, son 23 yılda demiryollarına yaklaşık 64 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını açıkladı. Raylı sistemler için gelecek ay açıklanacak 500 milyon liralık bir destek programını hayata geçireceklerini belirten Bakan Uraloğlu, “Hayata geçirdiğimiz projeler, uluslararası yük ve yolcu taşımacılığında Türkiye’yi vazgeçilmez bir aktör konumuna yükseltmiştir.

Merkez Bankası rezervleri 159,3 milyar dola oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 13 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 409 milyon dolar artışla 159 milyar 288 milyon dolara çıktı.

‘Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programından 6 bin 343 kişi yararlandı’

Bakan Işıkhan, “İşverenlerimizin 6 aylık bir kurs düzenlemesi halinde 132 bin 628 liralık zaruri gider tutarı İŞKUR tarafından karşılanmaktadır. 23 Eylül 2024’ten bugüne kadar programdan 6 bin 343 kursiyer faydalandırdık.” ifadesini kullandı.