Her 3 yetişkinden 1’i bu sorunu yaşıyor! Çağın sessiz çığlığı: Uykusuzluk

Uykunun Önemi ve Uyku Bozuklukları: Uzmanlar Uyarıyor

Uykunun sağlıklı bir yaşam için ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Meliha Aydın, uyku problemleri hakkında bilgi verdi. Uzm. Dr. Meliha Aydın’ın verdiği bilgilere göre uykunun, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması, vücudun düzenli bir şekilde fonksiyon görmesi için kritik bir ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) verilerine göre en sık karşılaşılan uyku bozukluğu olan insomnia (uykusuzluk), toplumun üçte birinde belirtiler gösteriyor. Yapılan çalışmalar, yetişkinlerin %6 ila %10’unda uykusuzluk belirtilerinin ciddi düzeyde olduğunu ortaya koyuyor.

Tedavi Edilmeyen Uykusuzluk Ciddi Sonuçlara Yol Açabilir

Uykusuzluk gibi uyku bozukluklarının tedavi edilmemesi durumunda günlük yaşamı olumsuz etkileyebileceğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın, tedavi edilmeyen uyku problemlerinin birçok ciddi hastalığa neden olabileceğini açıklıyor. Bu hastalıklar arasında kalp sorunları, hipertansiyon, obezite, depresyon, psikolojik rahatsızlıklar ve hafıza problemlerinin olduğu belirtiliyor. Tedavi edilmeyen uykusuzluk durumunda hayati risklerle karşı karşıya kalınabileceği vurgulanıyor.

Dr. Meliha Aydın’ın açıklamalarına göre uykusuzluk tedavisinde ilk adım, uyku testi olarak bilinen Polisomnografi (PSG) yöntemidir. Bu test ile hastanın uyku esnasındaki yaşamsal faaliyetleri kayıt altına alınarak uyku apnesi gibi durumların teşhisi konulmaktadır. Uyku apnesi gibi durumlarda çoklu disiplinli bir yaklaşımın gerekliliği ve hastaların yakınlarından destek almalarının önemi vurgulanmaktadır.

Psikiyatrik Hastalıklarla Uyku Bozuklukları Arasındaki Bağlantı

Psikiyatrik hastalıkların ve uyku bozukluklarının birbiriyle ilişkili olduğunu belirten Uzm. Dr. Pelin Taş, sağlıklı bir uyku düzeninin ruh sağlığı için önemini vurguluyor. Psikiyatrik hastalıkların yarısından çoğunda uyku sorunu yaşandığına dikkat çeken Dr. Taş, uyku sorunu olan hastaların da yarısından fazlasının psikiyatrik tanı aldığına işaret ediyor.

Uyku hijyeninin psikiyatrik hastalıkların tedavisinde önemli bir rol oynadığını belirten Uzm. Dr. Pelin Taş, düzenli bir uyku rutininin sağlanması gerektiğini ve uyku öncesinde rahatlatıcı aktivitelerin yapılmasının faydalı olabileceğini ifade ediyor. Ayrıca kafein, alkol ve elektronik cihazların uyku öncesinde kullanılmaması gerektiği de önemle vurgulanıyor.

Related Posts

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Bill Gates, servetinin yüzde 99’unu Gates Vakfı’na bağışlıyor

ABD’de Microsoft’un kurucu ortağı milyarder iş insanı Bill Gates, kişisel servetinin yüzde 99’unu sağlık ve eğitim alanında çalışmalar yürüten Gates Vakfı’na bağışlayacağını açıkladı.

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.