Güneyasya evdeki pilavdan olabilir: Hindistan-Pakistan savaşının etkileri

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim Savaşa Dönüştü!

Hindistan ile Pakistan arasındaki uzun süreli gerginlik, Hindistan’ın Keşmir bölgesinde gerçekleşen turistlerin ölümünden dolayı Pakistan’ı sorumlu tutmasıyla savaşa dönüştü. İki ülke arasındaki son gerilim 2019’da Keşmir nedeniyle savaşın eşiğine geldiği zamanda yaşanmıştı.

Gece boyunca Hindistan yönetimi, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Keşmir’e füzeler fırlatarak en az 26 kişinin ölümüne neden oldu. Hindistan, turistlere yönelik ölümcül saldırının planlandığı ve “terörist altyapı” ile gelecekteki “terör” planlarının hedef alındığı iddiasında bulundu. Pakistan Başbakanı, operasyonu “savaş eylemi” olarak değerlendirdi ve Pakistan’ın Hint savaş uçakları ile bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Durum açıkçası savaşa doğru ilerliyor.

Nükleer Silahlar Kullanımı Olasılığı Yüksek

Her iki ülkenin de nükleer silahlara sahip olması, ancak büyük miktarda konvansiyonel askeri güç kullanmaktan çekinmemeleri, durumu daha da kötüleştiriyor. Gerilimin artmasıyla birlikte savaş olasılığı da yükseliyor.

İki ülke arasındaki çatışmanın ticareti olumsuz etkilemesi bekleniyor. Hindistan ekonomisi Güneydoğu Asya ile giderek daha fazla entegre olmuş durumda ve birçok ülke Yeni Delhi’de yatırımlara sahip. Bölgedeki diğer ülkeler de Hindistan ve Pakistan’a pirinç gibi temel gıda maddeleri için bağımlı.

Eğer çatışma büyürse, Malezya gibi ülkeler yaklaşık olarak pirasının %40’ını bu iki ülkeden ithal ediyor. Benzer şekilde Endonezya, pirinç üretimindeki açığı kapatmak için Hindistan’a bağımlı. Dolayısıyla, savaş durumunda yiyecek sıkıntısı yaşanabilir.

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı Yetersiz Kalıyor

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı (SAARC), çatışmayı önlmede yetersiz kalıyor ve terörizmin bastırılması konusunda da etkili olamıyor. Hindistan’ı Hindu faşisti Narendra Modi yönetirken, olayları daha da karmaşık hale getiriyor.

Hindistan’daki Müslümanları hedef alan baskılar ve Keşmir’deki durumu kötüleştirmesiyle Modi, krizi daha da derinleştiriyor. Nükleer güçlere sahip olmalarına rağmen, her iki ülkenin de milyonlarca fakir vatandaşı bulunuyor. Savaşın uzaması halinde, yoksulların durumu daha da kötüleşeceği aşikâr.

Yoksullar her zaman savaşın en büyük mağdurları olmuştur. Bu nedenle, barışın sağlanması ve çatışmanın sona erdirilmesi her iki ülkenin de en büyük çıkarına olacaktır.

Related Posts

Trump ‘dünyayı sarsacak’ demişti… İşte merakla beklenen duyuru

ABD Başkanı Donald Trump, “24 saat içinde dünyayı sarsacak olumlu” duyurusunu açıkladı.

Avrupa Parlamentosu: Türkiye’nin AB süreci dondurulmuş halde kalmalı

Avrupa Parlamentosu: Türkiye’nin AB süreci dondurulmuş halde kalmalı

Kassam Tugayları: Gerçekleştirdiğimiz saldırıda 12 İsrail askeri öldü veya yaralandı

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları bugün Refah şehrinde bir evi patlatmaya hazırlanan 12 İsrail askerinden oluşan bir ekibi patlayıcılarla hedef aldığını duyurdu. Kassam Tugayları’ndan yapılan açıklamada 12 askerin ölü veye yaralı olarak …

Mutlu Şehir Endeksi açıklandı! İşte dünyanın en mutlu kenti

Her yıl yayımlanan ‘Mutlu Şehir Endeksi’ raporunun 2025 yılı sonuçları açıklandı. ‘Mutlu Şehir Endeksi’nde, şehirlerin yönetişim, sivil katılım, ekonomi, sağlık, çevre ve ulaşım gibi alanlardaki performanslarının değerlendirildiği bildirildi. Endekse …

İsrail, Hamas’ın elindeki esirlerden 3’ünün öldüğünü iddia etti

İsrail medyası, Gazze Şeridi’ndeki İsrailli esirlerin durumuna ilişkin yeni bilgiler paylaştı. Ülkenin devlet televizyonu KAN, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları sonrasında 59 esirden 21’inin hayatta olduğunu öne sürdü.

İsrail basını: Gazze Şeridi’ndeki 59 rehineden 21’i hayatta

İsrail basını: Gazze Şeridi’ndeki 59 rehineden 21’i hayatta

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir