Ev sahipleri, kiracılar ve emlakçılar artık e-Devlet’ten yapacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kira Sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı Üzerinden Yapılmasına Yönelik Çalışmaları Hızlandırıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik çalışmaların Kasım 2024’te başladığını duyurdu.

Şu anda, taşınmaz sahipleri gerçek kişiler tarafından e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmesi İşlemleri” bölümünden hazırlanan sözleşmeler kiracılar tarafından onaylanabiliyor. Bu hizmet aracılığıyla oluşturulan kira sözleşmeleri için zaman damgalı “barkodlu belge” oluşturularak, e-Devlet Kapısı üzerinden belge doğrulama işlemi gerçekleştirilebiliyor.

”Emlak Danışmanları Mesleğini Resmi Olarak İcra Edecek”

Çalışmanın ikinci aşamasında ise e-Devlet’ten kira sözleşmesi hizmeti bugün itibarıyla emlakçılar için de hizmete açıldı.

TEDB Başkanı Hakan Akçam, kiracı ile ev sahibinin e-Devlet ortamında kira kontratını imzalayabildiğini ancak emlak danışmanlarının bu sürece dahil olmadığını belirtti.

Bugünden itibaren uygulamanın emlakçılar için de geçerli olduğunu duyuran Akçam, “Gayrimenkul sahipleri, emlak danışmanlarına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün sisteminden yetki verebilecek. Emlak danışmanı da aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabilecek. Kira kontratı oluşturan emlak danışmanı, barkodlu belge çıkarabilecek. Dolayısıyla, emlak danışmanları mülk sahipleri ile kiracıları bir araya getirerek mesleğini resmi olarak icra edecek” şeklinde açıklamada bulundu.

”Kira Kontratlarının e-Devlet Üzerinden Yapılma Zorunluluğu Getirilmeli”

Akçam, sistemin elektronik ortama taşınacağını belirterek, kira artış oranı, kiracının güvenirliği ve meskende kaç yıldır oturduğu gibi bilgilerin Bakanlık tarafından tespit edilebileceğini vurguladı.

Sistemle ilgili güncelleme ve düzenlemelerin devam ettiğini belirten Akçam, Borçlar Kanunu’na göre kira kontratında kefilin ıslak imzasının bulunması gerektiğini ve bu konuda çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Kira kontratlarının e-Devlet üzerinden yapılması zorunluluğu getirilmesi durumunda, ev sahibi ile kiracı arasındaki problemlerin çözülebileceğine dikkat çeken Akçam, böylece dolandırıcılık olaylarının da önlenebileceğini belirtti.

Related Posts

Antep fıstığı ihracatı yılın ilk yarısında arttı

Türkiye’den yılın ilk 6 ayında 79 ülkeye 113 milyon 339 bin dolarlık Antep fıstığı ihracatı gerçekleştirildi.

Bu anket çok ses getirecek! Hem AKP’liler hem de MHP’liler son ankette Özgür Özel’i destekledi

AKSOY Araştırma Kurucusu Ertan Aksoy, siyasette ezber bozan anketi açıkladı. Hem AKP hem de MHP’li seçmenlerin CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in asgari ücretin 30 bin lira olmasıyla ilgili teklife destek verdiklerini açıkladı.

ASELSAN’ın YILDIRIM-100 sistemi, etkinlik testlerini başarıyla tamamladı

Hava araçlarını gelişmiş füze tehditlerinden koruyacak olan ASELSAN’ın geliştirdiği YILDIRIM-100 Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir (DIRCM) Sistemi, harp başlıklı gerçek füzelerin kullanıldığı etkinlik testlerini başarıyla tamamladı.

Yeniçağ Gazetesi: Dar gelirliye yaşam hakkın yok diyorlar!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… DAR GELİRLİYE YAŞAM HAKKIN YOK DİYORLAR! İktidarın eseri hayat pahalığı ülkeyi öyle bir hale getirdi ki; İstanbul’da yaşamanın maliyeti 93 bin lirayı aştı. Kentte 4 asgari …

IMF, “vergi indirimi” tasarısına karşı çıktı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonomideki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD Senatosunda onaylanan ve Temsilciler Meclisinde görüşülen “vergi indirimi” tasarısına ilişkin …

Gürcü enflasyonu son 2 yılın zirvesinde

Gürcistan’da enflasyon Haziran ayında yıllık bazda yüzde 4 olarak ölçüldü. Bu oran Mayıs ayındaki yüzde 3,5 seviyesinden önemli bir artış göstererek Mart 2023’ten bu yana en yüksek rakam olarak kayıtlara geçti. Gürcistan Ulusal İstatistik Ofisi …