Erken tanı ile skolyoz cerrahisiz atlatılabilir

Omurga Cerrahisi Uzmanı Dr. Ömer Bozduman, skolyozun sadece yana eğilmeyle sınırlı olmadığını söylüyor. Skolyozun aslında üç boyutlu bir deformite olduğunu belirten Dr. Bozduman, omurganın hem burkulma hem de eğilme hareketi yapabileceğini vurguluyor. Bu nedenle skolyozda tanı ve tedavi sürecinde 3 boyutlu analizin önemli olduğunu vurguluyor.

Erken Teşhis İle Ameliyat Gerekmeyebilir

Dr. Bozduman, Haziran ayının Skolyoz Farkındalık Ayı olduğunu hatırlatarak, özellikle 10 yaş üzeri çocukların düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini belirtiyor. Omuzlarda dengesizlik, göğüste asimetri gibi belirtiler fark edildiğinde vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurulması gerektiğini söylüyor. Erken teşhis edilen skolyoz vakalarının çoğu cerrahi müdahale gerektirmeden tedavi edilebileceğini belirtiyor.

Öncelik Cerrahi Olmayan Yöntemlerde

Dr. Bozduman, skolyoz tedavisinde önceliğin cerrahi olmayan yöntemlerde olduğunu belirtiyor. Korseyle, egzersizle ve fizik tedaviyle hastalarını takip ettiğini söylüyor. Ameliyatın yaş ve eğrilik derecesine bağlı olarak, hayati risk taşıyan durumlarda düşünüldüğünü belirtiyor. Ancak amacın her zaman cerrahiyi en son seçenek olarak tutmak olduğunu vurguluyor.

Ergenlikte Belirtiler Gözden Kaçabilir

Dr. Bozduman, ergenlik dönemindeki çocukların özellikle vücutlarını gizleme eğiliminde olduğunu söylüyor. Bu nedenle skolyozun bu dönemde sıkça gözden kaçtığını belirtiyor. Ebeveynlere, çocuklarının omuz dengesizliği veya kaburga çıkıntısı gibi belirtilerini takip etmelerini tavsiye ediyor. Erken teşhisin tedavi sürecini kolaylaştırabileceğini ve cerrahiye gerek kalmadan çözüm sağlayabileceğini vurguluyor. Yaz aylarının bu belirtileri gözlemlemek için bir fırsat olabileceğini söylüyor ve çocukları yakından takip etme çağrısı yapıyor.

Related Posts

Yumurtalık rezervinde azalma 20’li yaşlara düştü! ‘Bu sinyallere dikkat’

Yumurtalık rezervi kadının doğurganlık kapasitesini belirleyen en önemli faktörlerden biri olarak kabul ediliyor. Yaşla birlikte azalması beklenen yumurtalık rezervinin, özellikle son yıllarda 20 yaşlardaki kadınlarda da gözlendiğine işaret eden Kadın Hastalıkları Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Zeki Salar, erken dönemde fark edilmeyen bu durumun hem doğurganlık kaybına hem de erken menopoza yol açabileceği uyarısında bulundu.

Çocuğunuz sürekli kapalı ortamda ve ekran başındaysa dikkat! Miyopi salgına dönüştü

Çocuğun tahtadaki yazıları veya uzaktaki nesneleri bulanık görmesi ve gözlerini kısarak bakması… Bu sorunlar, halk arasında “uzağı görememe” olarak bilinen miyopinin en yaygın gelişen ve ilk belirtileri olarak öne çıkıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Semra Akkaya Turhan, çocuklarda miyopi riskini azaltmak için ebeveynlerin almaları gereken 5 etkili kuralı anlattı.

AKP’den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak

AKP’den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak

Baş dönmesi artık kâbusunuz olmasın: İşte uzmanların önerdiği teknik

Odyoloji Uzmanı Dr. Nedim Uğur Kaya, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) tedavisinde egzersiz temelli manevraların çoğu zaman cerrahiye gerek kalmadan etkili sonuçlar sağladığını belirtti. Vertigo belirtileri yaşıyorsanız erken tanı ile yaşam kalitenizi koruyabilirsiniz.

Skolyoz Tedavisi Nasıl Olmalı?

Skolyoz tedavisi nasıl olmalı? Skolyoz, omurgaya önden ya da arkadan bakıldığında sağa veya sola doğru eğrilik görülmesi ile anlaşılıyor. 

Bursa’da ağlayan çiçek zehirledi! Böyle uyardı: ‘Evinizde bu çiçek varsa derhal çöpe atın’

Göz alıcı yapraklarıyla salonların baş köşesini süsleyen o çiçek, bu kez güzelliğiyle değil zehriyle gündeme geldi. Halk arasında ‘ağlayan çiçek’ olarak bilinen difenbahya, Bursa’da yaşayan Meryem Can’ı kelimenin tam anlamıyla susturdu. ‘Evinizde varsa derhal atın’ dediği difenbahya, ölümcül denebilecek kadar zehirli olabilir miydi? Konuyu tüm detaylarıyla işin uzmanı anlattı.