Elektrikli otomobil fiyatları neden durdurulamaz bir şekilde düşüyor?

Elektrikli Araç Fiyatlarının Düşüşü: İşte Sebepleri

Ancak sebepler biraz daha karmaşık…

Anasayfa

1) Pil Maliyetleri Düşüyor

Gelecek yıl pil fiyatlarının 2023’e kıyasla %50 düşebileceği öngörülüyor. Lityum-iyon piller, her zaman elektrikli araç üretiminin en önemli maliyetlerinden biri olmuştur. Bloomberg’in yıllık araştırmasına göre maliyetlerin 2023 yılına kadar %20 düşmesi bekleniyor. Bu, lityum-iyon pil fiyatlarında son yedi yılın en büyük düşüşü demek. Bu durum, elektrikli ve içten yanmalı motorlu araçlar arasında benzer fiyatlara ulaşma konusunda önemli bir adım.

Çin’in liderliğindeki küresel pil üretim kapasitesindeki artış, maliyetlerdeki düşüşte etkili. Ülkenin yakın gelecekte küresel talebin %92’sini karşılaması bekleniyor. Goldman Sachs Research, pil fiyatlarının gelecek yıl %50 düşebileceğini öngörüyor.

2) Ucuz Çin Elektrikli Araçlarının Satışlarında Büyüme

2023 yılı itibarıyla Çin’de satılan elektrikli otomobillerin beşte üçü, içten yanmalı motorlu modellerden daha ucuzdu. Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, 2022-2023 yılları arasında Avrupa’da satılan elektrikli araçlar, pil fiyatlarında düşüş yaşanmasına rağmen konvansiyonel otomobillere göre %40 daha pahalıydı.

Rekabet arttıkça fiyatlar düşer. Dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi olan BYD, Tesla’yı 97,7 milyar dolarlık otomobil satışı ile geride bıraktı.

3) Elektrikli Otomobillerin Daha Fazla Bulunması

Arz arttıkça fiyatlar düşer. Yeni elektrikli otomobil modellerinin piyasaya sürülmesi, fiyatları daha da düşürecek. Her geçen gün daha fazla elektrikli araç modeli piyasada yer alıyor. Bazı üreticiler ürün gamını elektriklendirme yolunda ilerlerken, Avrupa’daki sıfır emisyonlu araç hedefleri de etkili olmaya devam ediyor.

Related Posts

Türkiye ve Kazakistan arasında swap anlaşması imzalandı!

Türkiye ve Kazakistan arasında imzalanan yeni swap anlaşması, ikili ticaret ve mali işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor. Anlaşma, para takası finansmanlı ticaret mutabakatı ile ticaretin artmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.

Yılın ilk çeyreğinde 62 ülkeye araç ihracatı yapıldı

Türkiye otomotiv endüstrisinde hafif ticari araç-kamyonet ve kamyon grubunu kapsayan “eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar” ihracatı yılın ilk çeyreğinde 1 milyar 535 milyon 907 bin dolar oldu.

Kapasite kullanım oranı nisanda azaldı

İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), nisanda geçen aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 74,3 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye ile Kazakistan arasında 28 milyar liralık swap anlaşması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Kazakistan Cumhuriyeti Merkez Bankası, Türk lirası ve Kazakistan tengesi üzerinden üç yıl geçerli bir swap anlaşmasına imza attı.

Nadir toprak elementlerinde Türkiye dünyanın ilk beş üreticisinden biri olacak

ABD Başkanı Donald Trump’un Ukrayna’nın Rusya ile süren savaşını bitirmek için şart koştuğu ve geçtiğimiz günlerde mutabakat zaptı imzalanan nadir toprak elementleri (NTE) geleceğin dünyasının en önemli maden kaynakları olacak.

E-ticarette ithalat artışı dikkat çekiyor: Yeni zorunluluk başladı!

Yurtdışından ürün getiren e-ticaret platformlarına temsilci bulundurma ve Türkçe hizmet verme zorunluluğu getirildi. Kurallara uymayanlara erişim engeli uygulanabilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir