Cep telefonu ithalatında yeniden artış; 4 ayda 1,9 milyon’a ulaştı

Cep Telefonu İthalatında Artış Gözlemlendi

Geçtiğimiz yıl yaşanan düşüşün ardından, bu yıl cep telefonu ithalatında artış eğilimi başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2025’in ilk dört ayında cep telefonu ithalatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 21 artarak 1 milyon 924 bin adede yükseldi. Aynı dönemde ithalat değeri de yüzde 4,2 artarak 856 milyon dolara ulaştı.

Uzmanlara göre, yolcu beraberinde getirilen cihazlara uygulanan 45 bin TL’lik IMEI kayıt ücreti, tüketicileri iç pazardaki ithal telefonlara yönlendirdi. Bu durum, ithalatın tekrar ivme kazanmasında etkili oldu. İthal edilen cihazların ortalama birim fiyatının düştüğü ve tüketicilerin alt ve orta segment modellere yöneldiği gözlendi.

Geçtiğimiz yıla göre 2024’te cep telefonu ithalatında adet bazında yüzde 1,2 azalma yaşanmış, 5 milyon 57 bin adede gerilemişti. Ancak ithalat değeri yüzde 10,3 artarak 2 milyar 618 milyon dolara ulaşarak rekor kırmıştı. Bu durum, tüketicilerin daha az ancak daha pahalı modellere yönelmesinin bir göstergesi olmuştu.

Yolcu Beraberi Cihazlar Artık Daha Az Tercih Ediliyor

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, yolcu beraberinde getirilen telefon sayısında yaşanan düşüşe rağmen kaçak telefon kullanımının arttığını belirtti. Henüz uygulamaya geçmediği için kullanılmayan IMEI numaralarının silinmesinin bu konuda etkili olabileceğini dile getiren Turnacı, kaçak telefon sayısında henüz bir azalma görülmediğini belirtti. Turkacı, yenilenmiş telefon pazarının hızla büyüdüğünü ve taksit ile garanti imkanlarının etkili olduğunu söyledi.

Harç Bedelleri Konusunda Düzenleme Çağrısı

Mustafa Kemal Turnacı, yolcu beraberinde getirilen telefonlarla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Daha önce 1-1,5 milyon adet seviyesinde seyreden telefon adetlerinde ciddi bir azalma yaşandığını gözlemliyoruz. Çünkü harç bedeliyle cep telefonu edinme cazibesini kaybetti. Bu durum, tüketicilerin yerli piyasaya yöneldiğini gösteriyor. Ancak yurtdışından hala ciddi miktarda telefon getirildiği bilgisi alıyoruz. Vergi düzenlemeleriyle adaletin sağlanması ve düşük segment cihazları tercih etmek zorunda kalan vatandaşların mağduriyetinin engellenmesi için cihazın vergi bedeli ile harç bedelinin eşit olması gerektiğini düşünüyoruz.”

Related Posts

144 bin kişiye istihdam sağlayacak! Projenin detaylarını Bakan Uraloğlu paylaştı: 50 milyar dolarlık yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ulaştırma yatırımlarını, jeopolitik konumunu ve devam eden projelerini detaylı şekilde anlattı. Özellikle demiryolu, karayolu, havayolu ve denizcilikte önemli ilerlemeler sağlandığını belirten Bakan Uraloğlu, hız limitleri ve trafik güvenliğiyle ilgili yapılan düzenlemeler ile İran ve Irak’ta mahsur kalan uçakların durumuna değindi. Bakan Uraloğlu, Orta Koridor’un Türkiye içindeki 2.262 km’lik belli kısımlarının tamamlandığını belirterek, 50 milyar dolarlık yatırımla hayata geçecek hattın 114 milyar dolarlık üretim etkisi ve 144 bin kişilik istihdam yaratacağını, Türkiye’nin bu stratejik demiryolu ile Çin-Avrupa taşımacılığında kilit NATO ülkesi konumunda olduğunu vurguladı.

Merkez Bankası’ndan makroihtiyati çerçevede değişiklikler: KKM zorunlu karşılık oranı yükseltildi

Merkez Bankası’ndan makroihtiyati çerçevede değişiklikler: KKM zorunlu karşılık oranı yükseltildi

İki dev bankadan Merkez Bankası faiz tahmini!

Merkez Bankası’nın son faiz kararının ardından yabancı bankalar yeni öngörülerini paylaştı. JPMorgan ve Citi, önümüzdeki süreçte faiz politikasında değişim bekliyor. Ekonomistler temkinli ama yönlendirici açıklamalara dikkat çekiyor.

Raylı sistemlere 500 milyon liralık destek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, son 23 yılda demiryollarına yaklaşık 64 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını açıkladı. Raylı sistemler için gelecek ay açıklanacak 500 milyon liralık bir destek programını hayata geçireceklerini belirten Bakan Uraloğlu, “Hayata geçirdiğimiz projeler, uluslararası yük ve yolcu taşımacılığında Türkiye’yi vazgeçilmez bir aktör konumuna yükseltmiştir.

Merkez Bankası rezervleri 159,3 milyar dola oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 13 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 409 milyon dolar artışla 159 milyar 288 milyon dolara çıktı.

‘Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programından 6 bin 343 kişi yararlandı’

Bakan Işıkhan, “İşverenlerimizin 6 aylık bir kurs düzenlemesi halinde 132 bin 628 liralık zaruri gider tutarı İŞKUR tarafından karşılanmaktadır. 23 Eylül 2024’ten bugüne kadar programdan 6 bin 343 kursiyer faydalandırdık.” ifadesini kullandı.