Çanakkale’de yer altından yer üstüne çıkarılacak: Hak ettiği yere gelecek

“`html

Çanakkale’nin Tarihine Işık Tutan Önemli Arkeolojik Çalışmalar

Yüzey Araştırmaları Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Koçyiğit, disiplinlerarası bir ekip ile gerçekleştirdikleri arkeolojik çalışmaların oldukça üretken geçtiğini belirtti. Bu süreçte elde edilen bulguların, bölgenin tarihine önemli katkılar sağlamanın yanı sıra yerel turizme ve Karabiga’nın ekonomik gelişimine de destek olabileceğini vurguladı.

Pegae Kalesi

Çanakkale’nin kuzey kıyısında yer alan bin yıllık Pegae Kalesi’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Karabiga Belediyesi’nin destekleriyle, Doç. Dr. Oğuz Koçyiğit başkanlığındaki 8 kişilik ekip tarafından 2021 yılında başlatılan arkeolojik yüzey araştırmaları sona erdirilmiştir.

Arkeolojik Çalışmalar

YER ALTINDAKİ HAZİNELER ORTAYA ÇIKACAK

Modern yer altı görüntüleme tekniklerinin kullanıldığı jeofizik incelemeler neticesinde, Pegae Kalesi’nde yer alan yerleşim kalıntıları tespit edilmiştir. Bu kalıntıların, Bizans dönemi tarihine ve arkeolojisine dair kıymetli bilgiler sunacağı ifade edilmektedir. Arkeolojik yüzey araştırmalarının tamamlanmasının ardından, kalede restorasyon çalışmalarına ve çevresel düzenlemelere başlanarak bölgenin turizme kazandırılması hedeflenmektedir.

Arkeolojik Kalıntılar 1
1/14
Arkeolojik Kalıntılar 2
2/14
Arkeolojik Kalıntılar 3
3/14
Arkeolojik Kalıntılar 4
4/14
Arkeolojik Kalıntılar 5
5/14
Arkeolojik Kalıntılar 6
6/14
Arkeolojik Kalıntılar 7
7/14
Arkeolojik Kalıntılar 8
8/14
Arkeolojik Kalıntılar 9
9/14
Arkeolojik Kalıntılar 10
10/14
Arkeolojik Kalıntılar 11
11/14
Arkeolojik Kalıntılar 12
12/14
Arkeolojik Kalıntılar 13
13/14
Arkeolojik Kalıntılar 14
14/14

Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Koçyiğit, “Çanakkale’nin kuzey kıyılarında antik çağda Troas olarak bilinen bölgedeki Pegae Kalesi, Priapos Antik yerleşiminin üzerine inşa edilmiş önemli bir Bizans kalıntısıdır. Burada Latin yerleşim izlerinin varlığı da tespit edilmiştir. Bilimsel çalışmalarımız sayesinde bölgenin tarihini daha iyi anlamak için kapsamlı yüzey araştırmaları yapmış ve detaylı belgeler oluşturmuş bulunuyoruz. Yıkılma tehlikesindeki surlar için koruma önerileri geliştirdik ve yer altı görüntüleme çalışmaları ile potansiyel arkeolojik kalıntıları tespit ettik. İki yıl süren bu araştırmaların sonuçlarını bilim çevreleriyle ve kamuoyuyla paylaşıyoruz. Pegae Kalesi, doğal güzellikleri, tarihi ve deniz manzarası ile Çanakkale’nin önemli kültürel rotalarından biri olmayı hak ediyor. Bizim amacımız, bu alanı restorasyon ve koruma çalışmalarıyla geleceğe taşımaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu alanda sağladığı destek ile bu bölgenin turizm potansiyeli artacaktır. Pegae Kalesi, sadece antik kalıntılarıyla değil, aynı zamanda tarihini ve doğasını ziyaretçilerine sunma ihtiyacıyla da önemli bir yer olacak,” dedi.

Pegae Kalesi Genel Görünüm

Arkeolojik Çalışmalar

Tarih ve Doğa

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir