Baba mı? O da kim?

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan Ebeveynlik Ve Aile Kavramına Dair Çarpıcı Hutbe

Son dönemde, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından cuma hutbeleri, gündemi yakından takip eden ve derin düşündüren önerilerle dolu devam ediyor. Bu sebeple öncelikle tebriklerimizi iletmek istiyoruz.

Hutbede, hoca “Baba, otoritesi ve disipliniyle çocuğun ihtiyaç duyduğu önemli bir figürdür.” sözleriyle düşündürücü bir vurgu yapmıştı. Ancak günümüzde artık baba figürü otorite ve disiplin kaybına uğramış durumda. Aynı şekilde anne figürü de şefkat ve merhametini yitirmiş gibi görünüyor.

Bu konuda Ersin Çelik birkaç yıl önce şöyle bir başlık atmıştı: “Artık çocuklarımızın ebeveynleri biz değiliz. Dijital hayat çocuklarımızı evlat edindi.” Baba merkezli aile kavramından eşitlikçi ve ardından anne merkezli aileye, sonrasında da çocuk merkezli aile yapısına doğru evrildik. Şimdi ise “aile olmayan aile” kavramıyla karşı karşıyayız.

Bir arkadaşımın dediği gibi, “Evlerimizi yuva olarak değil otel olarak kullanıyoruz, aslında tanımadığımız kişilerle bir arada yaşıyoruz.” Bazı ebeveynler, çocuklarını artık dijital dünyanın algoritmaları kadar dahi tanımıyorlar. Çocuklar da babalarını, annelerini ve kardeşlerini tanımak için çaba sarf etmiyor.

Z kuşağının, hiçbir otoritenin kısıtlayıcılığını kabul etmeden, kendi merkezlerini oluşturarak yaşadığı izlenimi ediniyorum. Çocuklar için artık anne veya baba merkezi kavramı da eskisi gibi etkili değil. Bu durum devam ederse, ebeveynlerin itibarı ve ağırlığı geri dönüşü olmayacak bir şekilde azalacak gibi gözüküyor.

Yeni nesil ebeveynlik anlayışı, “çocuklarına kendi travmalarını yaşatmama” odaklı bir şekilde ilerliyor, ancak karanlık bir mağarada çıkış aramakla uğraşıyorlar. Travma tanımı o kadar genişledi ki her olay artık “travmatik” olarak nitelendirilebiliyor.

“İnsan olmak ve insan kalmak için gereken direncin” kaybolduğunu düşünüyorum. Bu direnci yitirmek ya aşırı şiddet ya da aşırı savunmasızlık olarak geri dönüyor her zaman. Okullarımızdaki “akran zorbalığı” da babasının prensesi, annesinin prensi olarak yetiştirilen savunmasız gençlerin bir sonucu gibi görünüyor.

Baba artık ailesi ve çocukları üzerinde otoriter ve disiplinli bir figür olarak görülmüyor, halbuki çocuklar gelecekleri hakkında babalarını referans alarak belirlerler. Artık “özgür yetiştirme”, “bağımsız gelişim”, “çocuğun istediği gibi birisi olması” gibi klişeleşmiş kavramlardan uzaklaşmamız gerekiyor.

Aile hiyerarşisinin belirsizleştiği bir dönemde, çocuklarının kim olduğunu ve nereye evrileceğini bilmeyen çalışan ebeveynler, aile rollerini belirleyemez hale geliyor. “Ailede kim kimdir?” tanımını yapabilmek imkansızlaşıyor.

Merkez Avrupa’da feminist bakış açısına sahip bireylerin, kadın hakları mücadelesine odaklanırken aile ve çocuk sahibi olmayı unutulmaz bir detay olarak görmeleri, bize kadın, erkek, çocuk, anne ve baba rollerinin değişmediği bir dünya kurmanın zorluğunu hatırlatıyor. Bu gücü ve kararlılığı kendimizde bulmalıyız ve mücadeleyi asla bırakmamalıyız.

Related Posts

144 bin kişiye istihdam sağlayacak! Projenin detaylarını Bakan Uraloğlu paylaştı: 50 milyar dolarlık yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ulaştırma yatırımlarını, jeopolitik konumunu ve devam eden projelerini detaylı şekilde anlattı. Özellikle demiryolu, karayolu, havayolu ve denizcilikte önemli ilerlemeler sağlandığını belirten Bakan Uraloğlu, hız limitleri ve trafik güvenliğiyle ilgili yapılan düzenlemeler ile İran ve Irak’ta mahsur kalan uçakların durumuna değindi. Bakan Uraloğlu, Orta Koridor’un Türkiye içindeki 2.262 km’lik belli kısımlarının tamamlandığını belirterek, 50 milyar dolarlık yatırımla hayata geçecek hattın 114 milyar dolarlık üretim etkisi ve 144 bin kişilik istihdam yaratacağını, Türkiye’nin bu stratejik demiryolu ile Çin-Avrupa taşımacılığında kilit NATO ülkesi konumunda olduğunu vurguladı.

Merkez Bankası’ndan makroihtiyati çerçevede değişiklikler: KKM zorunlu karşılık oranı yükseltildi

Merkez Bankası’ndan makroihtiyati çerçevede değişiklikler: KKM zorunlu karşılık oranı yükseltildi

İki dev bankadan Merkez Bankası faiz tahmini!

Merkez Bankası’nın son faiz kararının ardından yabancı bankalar yeni öngörülerini paylaştı. JPMorgan ve Citi, önümüzdeki süreçte faiz politikasında değişim bekliyor. Ekonomistler temkinli ama yönlendirici açıklamalara dikkat çekiyor.

Raylı sistemlere 500 milyon liralık destek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, son 23 yılda demiryollarına yaklaşık 64 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını açıkladı. Raylı sistemler için gelecek ay açıklanacak 500 milyon liralık bir destek programını hayata geçireceklerini belirten Bakan Uraloğlu, “Hayata geçirdiğimiz projeler, uluslararası yük ve yolcu taşımacılığında Türkiye’yi vazgeçilmez bir aktör konumuna yükseltmiştir.

Merkez Bankası rezervleri 159,3 milyar dola oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 13 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 409 milyon dolar artışla 159 milyar 288 milyon dolara çıktı.

‘Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programından 6 bin 343 kişi yararlandı’

Bakan Işıkhan, “İşverenlerimizin 6 aylık bir kurs düzenlemesi halinde 132 bin 628 liralık zaruri gider tutarı İŞKUR tarafından karşılanmaktadır. 23 Eylül 2024’ten bugüne kadar programdan 6 bin 343 kursiyer faydalandırdık.” ifadesini kullandı.