Almanya’daki IŞİD saldırısı sığınmacıları hedefe koydu!
Almanya’nın Solingen kentinde geçtiğimiz Cuma akşamı yaşanan bıçaklı saldırı, ülkede büyük bir tartışma başlattı.
Saldırıda üç kişi hayatını kaybetmiş, 26 yaşındaki Suriyeli olduğu belirtilen kişi Cumartesi günü (24 Ağustos) polise teslim olmuştu. IŞİD’in üstlendiği saldırı, Almanya’da kalma izni bulunmayan Afgan ve Suriyelilerin hızla sınır dışı edilmesi çağrılarını gündeme getirdi.
Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, teröristlerin ve suç işleyenlerin sınır dışı edilmesinin mevcut durumda mümkün olduğunu belirtti. Ancak Baerbock, “Afganistan’daki Taliban ve Suriye’deki Esad diktası” gibi nedenlerle bu uygulamanın her zaman gerçekleşmediğini ifade etti.
Almanya’daki diplomatik isimlerin mülteci karşıtı açıklamaları Almanya’daki mevcut sağı desteklerken ülkenin bazı aktivist kesimleri bu söylemlere karşı çıkıyor
“KATİLLERE VE TERÖRİSTLERE BURADA YER YOK”
Suç işleyen ve tehlike arz eden kişilere geçici koruma statüsü verilmediğini ve bu kişilerin suç işlediklerinde statülerini kaybettiklerini vurgulayan Baerbock, “Katillere ve teröristlere burada yer yok. Bu, anayasamıza, özgürlüklerimize, yaşam tarzımıza karşı çıkan, İslamcılığı yaymaya çalışanlar için de geçerli” dedi.
Yeşiller partili Baerbock, geçici koruma statüsünü kaybeden ve cezaevinden çıkan kişilerin nasıl sınır dışı edileceği konusunun çözülmesi gerektiğini belirtti. Bunun yanı sıra, sığınmacıların toptan sorgulanmaması gerektiğine dikkat çekti.
ALMANYA’NIN GENELİNDEN SINIR DIŞI TALEPLERİ
Öte yandan, Hür Demokrat Partili (FDP) Adalet Bakanı Marco Buschmann, Suriye’ye sınır dışı taleplerini destekleyerek, Suriye’de güvenli bölgelerin var olduğuna dikkat çekti. Afganistan için ise bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi.
Başbakan Olaf Scholz ile ana muhalefet partisi Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) Meclis Grup Başkanı Friedrich Merz arasında yapılan görüşmede de sınır dışı konuları ele alındı.
.