Türkiye’de Sosyal Güvenlik Sistemi Çalışmaları
(ANKARA) – İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından yayımlanan “Türkiye’nin Sosyal Güvenlik Karnesi” raporu, Türkiye’deki sosyal güvenlik sisteminin mevcut durumunu ele alıyor. Karnede, sosyal güvenlik sisteminin ağırlaşan yapısal sorunları ve yaşanan zorluklara dikkat çekiliyor. Rapora göre, sosyal güvenlik sistemindeki kurumsal açmazlar yanlış tasarımlar ve siyasi müdahalelerden kaynaklanıyor.
İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökçe ve Vergi Uzmanı Ozan Bingöl başta olmak üzere birçok akademisyenin katkısıyla hazırlanan rapor, Türkiye’deki sosyal güvenlik sisteminin sorunlarını detaylı bir şekilde ele alıyor. Rapora göre, sosyal güvenliğin kurumsal yapıdaki zaafları, kayıtdışı istihdam ve ücret sorunları üzerine odaklanıyor.
Rapora ilişkin açıklamalarda bulunan İPA Başkanı Buğra Gökçe, “Sosyal güvenlik sistemindeki mevcut zorlukların temel nedeni, adaletli bir sistem oluşturma çabasından ziyade popülist siyasetin etkisi altında olmasıdır. Sosyal güvenlik açıklarının giderilmesi için yapılan af kararları ve kayıtdışı istihdam oranlarının yüksekliği, sistemin aktüeryal dengesini kalıcı olarak etkiliyor” şeklinde konuştu.
“Denetim Eksiklikleri ve Yolsuzluklar”
Raporda, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yetersiz denetimlerinin yolsuzluklara yol açabileceği belirtilerek, “SGK’nın denetim eksiklikleri ve kurumsal kapasite yetersizlikleri, ciddi yolsuzluklara zemin hazırlayabilir. SGK’yla ilgili medyaya yansıyan yolsuzluk haberlerine bakıldığında, birçok alanda yolsuzluklarla karşılaşıldığı görülüyor. SGK’nın belediyelerle yaşadığı borç krizi iddiaları gerçeği yansıtmıyor” ifadelerine yer verildi.
Raporda, insan onuruna yakışır bir yaşam ve sosyal devlet ilkesine uygun bir sosyal güvenlik sistemi oluşturulması için yapısal reformlara ihtiyaç olduğu vurgulanıyor. Bütçe yönetiminden mali disipline, şeffaf kamu ve maliye yönetiminden israfa son veren adımların atılması gerektiği belirtiliyor.