Yılın ilk çeyreğinde 62 ülkeye araç ihracatı yapıldı

Otomotiv Endüstrisi İhracatı Yükselişte!

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin verilerine göre, otomotiv endüstrisi 2024 yılının ilk çeyreğinde 9 milyar 494 milyon 202 bin dolarlık ürün ihraç etti. Bu rakamın yüzde 16,2’sini “eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar” ihracatı oluşturuyor.

Önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 düşüşle 1 milyar 705 milyon 908 bin dolardan 1 milyar 535 milyon 907 bin dolara gerileyen bu ihracat türü, yılın ilk çeyreğinde 62 ülkeye hafif ticari araç-kamyonet ve kamyon satışı gerçekleştirdi.

Almanya Öne Çıkıyor

İhracatta Birleşik Krallık ilk sırada yer alırken, Almanya’da yüzde 241’lik bir artış gözlendi. Aynı dönemde Almanya’ya yapılan ihracat 67 milyon 569 bin dolardan 230 milyon 482 bin dolara yükseldi.

Slovenya ve İspanya’ya yapılan ihracatta ise azalış yaşanırken, İtalya’ya olan satışlar yüzde 41 düşüşle 154 milyon 558 bin dolara geriledi.

Avrupa Birliği Ülkeleri Ön Planda

En çok ihracat yapılan 10 ülkenin 8’i Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında yer alıyor. Fransa, Belçika, Avusturya, İrlanda ve Avustralya da hafif ticari araç-kamyon ihracatında önemli bir yer tutuyor.

Bu verilere göre, otomotiv endüstrisi ihracatında Avrupa Birliği ülkelerinin büyük bir rolü bulunuyor. Gelecek dönemlerde de ihracatta artışlar bekleniyor.

Related Posts

Küresel piyasalarda rüzgâr ABD ve Çin’den esti: Borsalar yükselişte, altın geriledi

ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerine dair iyimser hava, güçlü teknoloji bilançolarıyla birleşince küresel piyasalarda pozitif bir seyir izlendi. Alphabet beklentileri aşarken, Fed’in faiz indirimi sinyalleri ve IMF’den gelen “uzlaşma” çağrısı piyasaları şekillendirdi. Ons altın düşerken, borsalar yükselişini sürdürdü. Avrupa’da jeopolitik riskler, Asya’da ise teşvik adımları öne çıktı. Türkiye’de gözler ise S&P’nin kredi notu açıklamasına çevrildi.

KOBİ’lerin yapay zekâ karnesi nasıl?

İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Özdemir, Meclis Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu’nda küçük işletmelere yönelik dijital dönüşüm ve yapay zekâ araştırmasından çıkan sonuçları aktardı.

Türkiye ve Kazakistan arasında swap anlaşması imzalandı!

Türkiye ve Kazakistan arasında imzalanan yeni swap anlaşması, ikili ticaret ve mali işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor. Anlaşma, para takası finansmanlı ticaret mutabakatı ile ticaretin artmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.

Kapasite kullanım oranı nisanda azaldı

İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), nisanda geçen aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 74,3 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye ile Kazakistan arasında 28 milyar liralık swap anlaşması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Kazakistan Cumhuriyeti Merkez Bankası, Türk lirası ve Kazakistan tengesi üzerinden üç yıl geçerli bir swap anlaşmasına imza attı.

Nadir toprak elementlerinde Türkiye dünyanın ilk beş üreticisinden biri olacak

ABD Başkanı Donald Trump’un Ukrayna’nın Rusya ile süren savaşını bitirmek için şart koştuğu ve geçtiğimiz günlerde mutabakat zaptı imzalanan nadir toprak elementleri (NTE) geleceğin dünyasının en önemli maden kaynakları olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir