Nadir toprak elementlerinde Türkiye dünyanın ilk beş üreticisinden biri olacak

MİTHAT YURDAKUL / Ankara – Eskişehir Beylikova’da Dev NTE Rezervi Keşfedildi

Çin’deki Bayan Obo sahasındaki 800 milyon ton NTE rezervinin ardından 694 milyon ton rezervle dünyanın en büyük ikinci rezervi Eskişehir Beylikova’da keşfedildi. Yapılan ilk çalışmalar, lantan, seryum, neodimyum, praseodimyumun üretilebilir düzeyde olduğunu ortaya koydu.

Kamera Lensleri ve Lazer Üretimi

İlk aşamada üretilecek NTE’ler arasında kamera lensleri, pil elektrotları, lazerler, seramik kapasitörler için kullanılacak olan lantan ve neodimyum bulunmaktadır. Eskişehir Beylikova sahasında kurulan pilot ölçekli zenginleştirme tesisi ile Türkiye, dünyanın en büyük 5 NTE üreticisinden biri olmayı hedeflemektedir. Ayrıca Malatya-Kuluncak, Sivas, Burdur, Isparta ve Kayseri’de de yeni NTE rezervleri tespit edilmiştir.

Enerji ve Elektronik Sektöründe Kullanımı

NTE’lerin kullanım alanları arasında bütün dijital ürünlerin ekranları, cep telefonları, bilgisayarların sabit diskleri, televizyon ekranları, bataryalar, X-ray makineleri, hibrit araçlar, uçak motorları, füze kontrol sistemleri ve daha birçok alanda kullanılmaktadır. Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Eskişehir’de bulunan rezervin işlenmesi için uluslararası işbirlikleri değerlendirildiğini belirtti.

Stratejik Madenler Raporu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırladığı Türkiye Kritik ve Stratejik Madenler Raporu’na göre, Türkiye’nin kritik ve stratejik madenleri belirlenmiştir. Alüminyum, demir ve titanyum en çok ihtiyaç duyulan stratejik madenler iken, nadir toprak elementleri ve niyobyum oldukça az sayıda üretici tarafından sağlanmaktadır.

Related Posts

Küresel piyasalarda rüzgâr ABD ve Çin’den esti: Borsalar yükselişte, altın geriledi

ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerine dair iyimser hava, güçlü teknoloji bilançolarıyla birleşince küresel piyasalarda pozitif bir seyir izlendi. Alphabet beklentileri aşarken, Fed’in faiz indirimi sinyalleri ve IMF’den gelen “uzlaşma” çağrısı piyasaları şekillendirdi. Ons altın düşerken, borsalar yükselişini sürdürdü. Avrupa’da jeopolitik riskler, Asya’da ise teşvik adımları öne çıktı. Türkiye’de gözler ise S&P’nin kredi notu açıklamasına çevrildi.

KOBİ’lerin yapay zekâ karnesi nasıl?

İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Özdemir, Meclis Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu’nda küçük işletmelere yönelik dijital dönüşüm ve yapay zekâ araştırmasından çıkan sonuçları aktardı.

Türkiye ve Kazakistan arasında swap anlaşması imzalandı!

Türkiye ve Kazakistan arasında imzalanan yeni swap anlaşması, ikili ticaret ve mali işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor. Anlaşma, para takası finansmanlı ticaret mutabakatı ile ticaretin artmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.

Yılın ilk çeyreğinde 62 ülkeye araç ihracatı yapıldı

Türkiye otomotiv endüstrisinde hafif ticari araç-kamyonet ve kamyon grubunu kapsayan “eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar” ihracatı yılın ilk çeyreğinde 1 milyar 535 milyon 907 bin dolar oldu.

Kapasite kullanım oranı nisanda azaldı

İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), nisanda geçen aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 74,3 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye ile Kazakistan arasında 28 milyar liralık swap anlaşması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Kazakistan Cumhuriyeti Merkez Bankası, Türk lirası ve Kazakistan tengesi üzerinden üç yıl geçerli bir swap anlaşmasına imza attı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir